Nils Torvalds nostaa esille Itämeren maailman ympäristöpäivänä

YK:n maailman ympäristöpäivä on oiva tilaisuus pohtia uusia toimenpiteitä Itämeren rehevöitymisen torjumiseksi. Näin toteaa europarlamentaarikko Nils Torvalds (RKP / Renew).

Maailman ympäristöpäivä julistettiin YK:n ympäristönsuojelukonferenssissa Tukholmassa vuonna 1972. Siitä lähtien vuosittain 5. kesäkuuta on jaettu tietoa ja keskusteltu mm. ympäristöuhista ja ilmastonmuutoksesta.

Tämän vuoden maailman ympäristöpäivän teema on luonnon monimuotoisuus.

– Luonnon monimuotoisuutta koskeva työ on tärkeä osa EU:n vihreän kehityksen ohjelmaa. Tämä konkretisoitui, kun komissio esitteli unionin uuden luonnon monimuotoisuutta koskevan strategiansa 20. toukokuuta, Nils Torvalds sanoo.

Osallistuttuaan aamulla 5. kesäkuuta pidettyyn verkkoseminaariin, jonka järjesti operaatioryhmä Ainutlaatuinen Saaristomeri, nostaa Torvalds esille Itämeren haasteet.

– Kesälämmön saapuessa, muistutetaan meitä jälleen rehevöitymisestä ja sen seurauksista erityisen surullisella tavalla. Tutkijoiden mukaan tämän vuoden leuto talvi, on tuonut mukanaan epätavallisen suuret ravintopäästöt, ja tämä voi johtaa ennätyksellisen korkeaan leväkukintaan.

Nils Torvalds on vuodesta 2012 alkaen Euroopan parlamentin jäsen ja tehnyt aloitteita moniin toimiin puhtaamman Itämeren puolesta. Tällä hetkellä hän jatkaa työtä ympäristövaliokunnassa liberaalin Renew Europe -ryhmän koordinaattorina, sekä järvien, jokien, saarien ja rannikkoalueiden laajennetun työryhmän SEArican varapuheenjohtajana.

– Rehevöityminen kuten myös ilmastokriisin haasteet, voivat vaikuttaa ylivoimaisilta. Siksi on tärkeää, että on päiviä, kun korostamme toimenpiteitä, jotka mahdollistavat kestävän, sinisen kasvun. Näitä toimenpiteitä on esimerkiksi tekniikan kehitys, kosteikkojen lisääminen ja lannoitteiden tehokkaampi käyttö.

 

Norrback: Hyvä että maatalousmaan kipsikäsittelyä edistetään

Hallituksen esitys uudesta vesien- ja merenhoidon hankkeita tukevasta tukijärjestelmästä on tänään eduskunnan ensimmäisessä käsittelyssä. ELY-keskus voi uuden tukijärjestelmän myötä myöntää tukea vesien- ja merenhoitoa tukeviin hankkeisiin tuotteen tai palvelun muodossa. Tämä ei nykyisellään ole mahdollista. Esitys liittyy hallitusohjelman tavoitteeseen parantaa vesistöjen ja Itämeren tilaa laajentamalla peltojen kipsinkäsittelyä. Kansanedustaja Anders Norrback (RKP) pitää muutosta tervetulleena.

Lue edellinen artikkeli

Rehn-Kivi: Sote-uudistukselle tärkeä askel eteenpäin

Hallitus on tänään esitellyt linjauksensa sote – ja maakuntauudistukselle. Esitys, joka kokoaa sosiaali – ja terveydenhuollon sekä erikoissairaanhoidon yhteen, ja joka sisältää myös koko pelastustoimen, menee nyt laajamittaiselle lausuntokierrokselle kesäkuun ja syyskuun väliselle ajalle. Kansanedustaja ja eduskunnan sosiaali – ja terveysvaliokunnan jäsen Veronica Rehn-Kivi (RKP) iloitsee erityisesti siitä, että Uusimaa jakautuu viiteen omaan hoitoalueeseen, sekä vahvoista kirjoituksista, joilla taataan tasavertainen hoito myös ruotsin kielellä.

Lue seuraava artikkeli