Norrback: Suomen EU-kanta vuoden 2024 kalastuskiintiöistä on lyöty lukkoon

Suuri valiokunta otti tänään kantaa Euroopan komission ehdotukseen vuoden 2024 kalastuskiintiöistä. Äänestyksessä päätettiin, että Suomen linja tulevissa neuvotteluissa on vastustusta silkan kalastuksen täyskieltoa Itämerellä, sekä sallimaan rajoitettua lohenkalastus Saaristomerellä, Ahvenanmerellä ja Selkämerellä. Kansanedustaja Anders Norrback (RKP) on tehnyt määrätietoisesti työtä asian puolesta sekä maa- ja metsätalousvaliokunnassa, että suuressa valiokunnassa.

– Suomen EU-kanta kalastuskiintiöihin on tänään lyöty lukkoon. Olen tyytyväinen päivän lopputulokseen, mutta työ ei kuitenkaan ole vielä läheskään ohi. Seuraavaksi odotellaan EU:n päätöstä, toteaa Norrback.

Kansainvälinen merentutkimusneuvosto (ICES) antoi toukokuun lopussa suosituksen Itämeren suurimmista sallituista saalista vuodelle 2024 eli EU:n kokonaiskiintiöstä (TAC). Tämän jälkeen komissio antoi näiden suositusten ja jäsenmaiden kanssa käytyjen neuvottelujen perusteella elokuun lopussa ehdotuksensa Itämeren kalastuskiintiöistä. Komissio on ICES:n tieteellisestä neuvosta poiketen ehdottanut, että silakan kohdennettu kalastus kiellettäisiin Pohjanlahdella sekä Itämeren pääaltaalla ja Suomen lahdella. Vuodelle 2024 on ehdotettu lohenkalastuksen lopettamista pääaltaan lisäksi myös Saaristomerellä, Ahvenanmerellä ja Selkämerellä, vaikka komission mukaan olisi mahdollista jatkaa rajoitettua lohen vapaa-ajan kalastusta kolmessa yllä mainituissa.  

-Lohen kalastus tulisi olla ainakin rajoitetusti sallittua vuonna 2024 Ahvenanmerellä, Pohjanlahdella ja Saaristomerellä. Silakan kalastuksen osalta lähtökohtamme on, että täyskieltoa ei tulisi. RKP on tehnyt kovaa työtä tämän asian eteen, ja niin teemme jatkossakin, sanoo Norrback.

Wickström: Uudet keinot käyttöön vuokralääkäripalveluiden kustannusten rajoittamiseksi

RKP:n kansanedustaja Henrik Wickström listaa suoraan keinoja, joilla kalliita vuokralääkäripalveluita voitaisiin välttää hyvinvointialueilla. Wickström sanoo, että on tärkeää tehdä eri tasoisia toimia tilanteen helpottamiseksi.

Lue edellinen artikkeli

Euroopan parlamentti äänesti yhdyskuntajätevesien paremman käsittelyn puolesta

Euroopan parlamentti hyväksyi torstaina 5. lokakuuta kantansa päivitettävään yhdyskuntajätevesidirektiiviin. Nils Torvalds (RKP/Renew) on toiminut Euroopan parlamentin pääneuvottelijana ja on erittäin tyytyväinen saavutetun kompromissin laajaan tukeen torstain äänestyksessä.

Lue seuraava artikkeli