Euroopan parlamentti äänesti yhdyskuntajätevesien paremman käsittelyn puolesta

Euroopan parlamentti hyväksyi torstaina 5. lokakuuta kantansa päivitettävään yhdyskuntajätevesidirektiiviin. Nils Torvalds (RKP/Renew) on toiminut Euroopan parlamentin pääneuvottelijana ja on erittäin tyytyväinen saavutetun kompromissin laajaan tukeen torstain äänestyksessä.

– Pari viikkoa sitten onnistuimme saamaan laajan enemmistön ympäristövaliokunnassa työstetylle tekstille. Olemme kuitenkin huomanneet tämän vaalikauden aikana monesti, kuinka eri kannoilla ympäristövaliokunta ja parlamentti kokonaisuutena ovat olleet. Siksi olen erityisen iloinen, että niin suuri osa meppikollegoistani on suhtautunut myönteisesti tasapainoiseen tekstiimme, joka takaa puhtaamman veden Euroopassa tulevaisuudessa, kuitenkin eri lähtökohdat huomioon ottaen, Torvalds sanoo.

Direktiivin päivitys on ensimmäinen 30 vuoteen, ja siinä esitetään tiukemmat vaatimukset typelle ja fosforille sekä uusia vaatimuksia hygieniatuotteista ja lääkkeistä peräisin olevan mikrosaasteen puhdistamiselle. Ehdotus pyrkii myös muuttamaan käsittelylaitokset energianeutraaleiksi vuodesta 2040 alkaen.

– Työ ei ole ohi. Nyt odotellaan, että Eurooppa-neuvosto viimeistelee kantansa ja sitten aloitetaan toivottavasti vauhdilla kolmikantaneuvottelut, Torvalds muistuttaa.

Neuvoston odotetaan hyväksyvän kantansa 16. lokakuuta. Kolmikantaneuvottelut parlamentin, neuvoston ja komission kanssa voitaisiin siten aloittaa vielä myöhemmin tänä vuonna. Tavoitteena on, että neuvottelut saadaan päätökseen ennen toimikauden loppua eli keväällä 2024.

– Tämä lakiesitys on tärkeä askel kohti ilmastoneutraalia ja jätteetöntä Eurooppaa vuonna 2050, ja koska toimikausi on loppumassa, toivon todella, että voisimme aloittaa lopulliset neuvottelut mahdollisimman pian. Meillä ei ole aikaa hukattavaksi, Torvalds päättää.

Norrback: Suomen EU-kanta vuoden 2024 kalastuskiintiöistä on lyöty lukkoon

Suuri valiokunta otti tänään kantaa Euroopan komission ehdotukseen vuoden 2024 kalastuskiintiöistä. Äänestyksessä päätettiin, että Suomen linja tulevissa neuvotteluissa on vastustusta silkan kalastuksen täyskieltoa Itämerellä, sekä sallimaan rajoitettua lohenkalastus Saaristomerellä, Ahvenanmerellä ja Selkämerellä. Kansanedustaja Anders Norrback (RKP) on tehnyt määrätietoisesti työtä asian puolesta sekä maa- ja metsätalousvaliokunnassa, että suuressa valiokunnassa.

Lue edellinen artikkeli

Gilla Granberg ministeri Bergqvistin uusi eduskunta-avustaja

Gilla Granberg on valittu liikunta-, urheilu ja nuorisoministeri Sandra Bergqvistin (Rkp) uudeksi eduskunta-avustajaksi.

Lue seuraava artikkeli