Nylander: Aikooko hallitus tiukentaa rikoslakia raiskauksien kohdalla?

Moni meistä on yllättänyt lainsäädännön puutteista. Asia on korjattava mahdollisimman pian.

Kansanedustaja Mikaela Nylander (r.) on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen, joka koskee lapsiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa. Taustalla on keskustelua herättänyt tapaus Pirkanmaalla, jossa aikuisen sukupuoliyhteys 10-vuotiaan lapsen kanssa tulkittiin törkeäksi hyväksikäytöksi törkeän raiskauksen sijaan.

− Onko hallitus aikeissa uudistaa lainsäädäntöä, joka koskee lapsiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa? Lapselta ei tulisi voida vaatia, että hänen tulee vastustaa tekoa, sanoo Nylander.

Pirkanmaan tapauksessa tekijä tuomittiin törkeästä hyväksikäytöstä käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa. Korkein oikeus ei antanut asiassa valituslupaa.

− Päätöksestä seuraa, että tuomioistuimet eivät tule itsenäisesti muuttamaan raiskauspykälien tulkintakäytäntöä ilman uuttaa lainsäädäntöä. Sen takia tarvitaan lainmuutosta. Lapsi ei voi mielestäni antaa suostumusta sukupuoliyhteyteen. Tästä seuraa, että tekoa on pidettävänä raiskauksena, Mikaela Nylander sanoo.

Rikosoikeuden professorit ovat todenneet, että 10-vuotias ei ole kykenevä ilmaisemaan tahtoaan tällaisessa asiassa mutta oikeuskäytännössä puolustuskyvyttömyyttä on tulkittu hyvin tiukasti.

− Moni meistä on yllättänyt lainsäädännön puutteista. Asia on korjattava mahdollisimman pian. Siksi kysyn hallitukselta millä aikataululla rikoslain uudistuksen käsittely tulee etenemään, jos sellainen tulee, Nylander sanoo.

Kokoomus ja RKP vaaliliittoon Pohjois-Pohjanmaalla

Vaaliliiton ansioista saamme varmasti erinomaisen edustuksen uudessa maakuntaorganisaatiossa.

Lue edellinen artikkeli

Keskustelu poliittisesta viiteryhmästä on saanut liian suuret mittasuhteet

On ikävää, että jotkut puolueet Pohjanmaalla kokevat jääneensä viiteryhmän ulkopuolelle, mutta he ovat itse olleet mukana tekemässä päätöstä maakuntahallituksen kokouksessa viime vuoden huhtikuussa siitä, että nimitetään yksi henkilö kuntaa kohden.

Lue seuraava artikkeli