Ollikainen ja Norrback: Nikotiinipussien verotaso ei ole tarkoituksenmukainen

Kansanedustajat Mikko Ollikainen ja Anders Norrback ovat tänään jättäneet kirjallisen kysymyksen eduskunnan puhemiehelle. Kysymys koskee nikotiinipussien verotusta Suomessa. Ollikaisen ja Norrbackin mukaan verotuksen perusteissa ei ole otettu huomioon Ruotsin tasoa, mikä Ollikaisen ja Norrbackin mukaan voi johtaa salakuljetuksen jatkumiseen Ruotsista.

– Verotuksen vahvistettaessa ei otettu huomioon, että nyt ehdotettu nikotiinipussien verotaso on lähes kymmenen kertaa korkeampi kuin Ruotsissa. Nyt ehdotettujen nikotiinipusseja koskevien rajoitusten ja erittäin tiukan verotuksen myötä vaarana on, että salakuljetus jatkuu ja että hallituksen tavoite 50 miljoonaan euron verotuloista vuodessa jäävät haaveeksi, Ollikainen sanoo.

Toinen ehdotettuihin rajoituksiin liittyvä ongelma, joita myös kansanedustajat korostivat kirjallisessa kysymyksessään, on salakuljetuksen jatkuminen. Se voi pahimmillaan johtaa siihen, että yhä useammat alaikäiset käyttävät nikotiinipusseja, ja niiden vahvuus on usein korkea.

– Nikotiinipussien salakuljetukseen osallistuvat tahot ovat pystyneet luomaan markkinat, joilla niitä on levitetty häikäilemättä jopa alaikäisille. Lisäksi Suomen erityispiirre on, että meillä nikotiinipussit ovat vahvempia kuin esimerkiksi Ruotsissa. Tämä kehitys on tapahtunut, kun laillista matkustajatuontia on rajoitettu nuuskan painon perusteella, mikä puolestaan on ajanut suomalaisten kysyntää korkeamman nikotiinipitoisuuden omaaville tuotteille. Tämän on loputtava, Norrback sanoo.

Benina Uotinen on ministeri Adlercreutzin uusi eduskunta-avustaja

Benina Uotinen on nimitetty Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutzin (SFP) eduskunta-avustajaksi. Uotinen aloitti tehtävässä 4. joulukuuta. Uotinen on valtiotieteiden kandidaatti Åbo Akademista ja viimeistelee kansainvälisen oikeuden maisterinopintojaan.

Lue edellinen artikkeli

Adlercreutz COP28-ilmastokokouksessa: Yritykset kirittävät ilmastotoimiamme

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz osallistui COP28-ilmastokokoukseen Dubaissa. Ensimmäistä kertaa Suomella on COP-ilmastokokouksessa oma yrityspaviljonki, joka toteutetaan yhteistyössä Business Finlandin kanssa.

Lue seuraava artikkeli