”On aika ottaa vastuuta tässä asiassa” Torvalds äänestää von der Leyenin puolesta

Huomenna, tiistaina Euroopan parlamentti äänestää, mikäli Ursula von der Leyen on EU-komission seuraava puheenjohtaja. EU:n valtionpäiden Euroopan neuvoston kokouksen jälkeen esittämä von der Leyen ei ollut yksi ns. kärkiehdokkaista joita eurooppalaiset puolueryhmittymät esittelivät ennen kevään EU-vaaleja.

Europarlamentaarikko Nils Torvalds (RKP/RENEW) ei ole tyytyväinen itse prosessiin, mutta Euroopan parlamentin olisi silti hyvä äänestää von der Leyenin puolesta: ”Prosessi näiden johtotehtävien valinnasta uupui läpinäkyvyyttä niin kuin niin moni prosessi aikaisemmin. Mutta mikäli äänestämme hänen ehdokkuutensa kumoon, niin ajamme EU:n uuteen kriisiin, jota emme tarvitse tässä tilanteessa. Meidän täytyy pystyä viemään EU:ta eteenpäin eikä junnata paikalla. Tällä hetkellä ei ole muuta ehdokasta kuin von der Leyen jolla olisi varteenotettavaa mahdollisuutta tulla valituksi sekä neuvoston ja parlamentin tuella. Tämä on tilanne ja siksi meidän on otettava vastuuta.”

Torvalds alleviivaa, että esitetty kritiikki siitä, että von der Leyenin ehdokkuus hautaa kärkiehdokasjärjestelmän ja siksi olisi epädemokraattinen on sinänsä oikea: ”Euroopan parlamentti valitsi de facto itse tämän järjestelmän alasajon puolueiden välisillä jankutuksilla EU-vaalien jälkeen. Tämä yhdistettynä kantaan viime vaalikaudelta, jolloin Euroopan parlamentti äänesti kansallisuusrajoja ylittäviä ehdokaslistoja (transnational lists) vastaan kuoppasi järjestelmän. Kansallisuusrajat ylittävät ehdokaslistat olisivat suoneet äänestäjille suoran demokratian mahdollisuuden komission puheenjohtajan valinnassa.  Nyt tarvitsemme kunnollisen järjestelmän läpikäynnin ja uusimisen, hyvissä ajoin ennen seuraavia vaaleja. Von der Leyen tulee olla viimeinen komission puheenjohtaja, joka nimitetään suljettujen ovien takaa!”

Torvalds: Miksi Kokoomus tukee Orbanin puoluetta?

Viime aikoina nimitykset ovat puhuttaneet, ei ainoastaan Euroopan neuvoston puolella, vaan myös kun Euroopan parlamentti on jakanut johtopaikkoja eri poliittisten ryhmien välillä. EPP-ryhmä, mihin Suomen Kansallinen Kokoomus kuuluu, on esittänyt Unkarin totalitaarisen johtajan Viktor Orbanin puoluetovereita moneen huippupestiin. Muun muassa parlamentin varapuheenjohtajaksi.

Lue edellinen artikkeli

Anna Abrahamsson nimitetty erityisavustajaksi

Anna Abrahamsson on kutsuttu pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvistin erityisavustajaksi.

Lue seuraava artikkeli