Onko HUSilla puhtaat jauhot pussissa?

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) on käynnistänyt Raaseporin sairaalaa koskevan profiilityön. Profiilityö on täydessä vauhdissa ja siitä tulee lisätietoja lähipäivinä.

RKP:n varapuheenjohtaja Henrik Wickström on jo pidemmän aikaa ollut huolissaan sairaalan tulevaisuuden ympärillä vellovasta pelistä. Wickströmin mielestä olisi ollut viisainta odottaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta ennen kuin Raaseporin sairaalan tulevaisuuden profiili määritellään.

– Minusta tämä on täysin nurinkurista. Miksi ei voida odottaa kunnes sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen suuntaviivat ovat valmiit? Kysymys Raaseporin sairaalan tulevaisuudesta saa minut ihmettelemään, onko HUSilla puhtaat jauhot pussissaan, Wickström sanoo.

Wickström toimii myös Inkoon kunnanhallituksen puheenjohtajana. Hän painottaa, että Raaseporin sairaala on tärkeä koko seudulle, sekä ruotsinkielisen palvelun että muiden toimintojen, kuten Uudenmaan prikaatin, kannalta.

– On ollut ikävää seurata tätä keskustelua, joka vaikuttaa sairaalan henkilökuntaan negatiivisesti kun epävarmuus sairaalan tulevaisuudesta kasvaa. Henkilöstön rekrytointi vaikeutuu myös tämän myötä, Wickström sanoo.

HUSin mukaan pätevien lääkäreiden rekrytointi Raaseporiin on ollut haastavaa. Wickström muistuttaa, että samoja haasteita löytyy myös muualla HUSissa, myös pääkaupunkiseudulla. Tämä vaatii muita toimenpiteitä ja tähän työhön on otettava mukaan sekä työnantajat että työntekijät, Wickström sanoo.

– Sairaala on säilytettävä, mutta tuntuu siltä, että rakentavalle keskustelulle ei ole tilaa. Toivon, ettei nyt tehdä päätöksiä sairaalan profiilista koskevista suuntaviivoista. RKP:lle on tärkeää, että Raaseporissa on toimiva sairaala yhteispäivystyksellä, Wickström sanoo.

Rkp:n ministerit: Nyt on pohjoismaisen sähköisen henkilökortin aika

Jo monen vuoden ajan on ollut selvää, että yhteispohjoismaisen sähköisen henkilökortin (e-ID) edetessä matkapuhelinliittymän hankkiminen ja pankkitilin avaaminen Pohjoismaissa helpottuu. Rkp:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, on edistänyt asiaa jo pitkään. Hänen mukaansa on tärkeää, että myös suomalaiset viranomaiset pysyvät kehityksessä mukana, kun Tanska ja Norja ottavat edistysaskeleita. Rkp toivoo näkevänsä konkreettisia tuloksia myös Suomessa ja toivoo asiaa priorisoitavan.

Lue edellinen artikkeli

Eurooppa ottaa nyt vihapuheesta mittaa

EU:n oikeusministerien loppuviikkoisessa tapaamisessa Zagrebissa Kroatiassa moni EU-jäsenvaltio toi esiin halunsa nousta yhdessä taistoon vihapuhetta vastaan. RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, joka edusti kokouksessa Suomea, oli se, joka Suomen EU-puheenjohtajuuden alla nosti esiin oikeusvaltioperiaatteen ja vihapuheen vastaisen taistelun tärkeyden.

Lue seuraava artikkeli