Rkp:n ministerit: Nyt on pohjoismaisen sähköisen henkilökortin aika

Jo monen vuoden ajan on ollut selvää, että yhteispohjoismaisen sähköisen henkilökortin (e-ID) edetessä matkapuhelinliittymän hankkiminen ja pankkitilin avaaminen Pohjoismaissa helpottuu. Rkp:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, on edistänyt asiaa jo pitkään. Hänen mukaansa on tärkeää, että myös suomalaiset viranomaiset pysyvät kehityksessä mukana, kun Tanska ja Norja ottavat edistysaskeleita. Rkp toivoo näkevänsä konkreettisia tuloksia myös Suomessa ja toivoo asiaa priorisoitavan.

– Pohjoismaiden visio on olla maailman kestävin ja integroiduin alue. Saavuttaaksemme sen on meidän kansalaisten voitava elää elämäämme mahdollisimman ongelmattomasti, myös maiden rajojen yli. Poliittinen tahto on olemassa. Siksi on tärkeää, että myös Suomi viranomaistasolla nyt varauksettomasti työskentelee toteuttaakseen pohjoismaisen e-ID:n käytännössä, Henriksson sanoo. 

Myös Pohjoismaisen yhteistyön ministeri Thomas Blomqvist haluaa helpottaa yksilöiden mahdollisuuksia sujuvasti muuttaa, opiskella, työskennellä ja yritysten mahdollisuuksia käydä kauppaa Pohjoismaissa. 

– Sähköinen henkilökortti on ollut ja on jatkossakin Rkp:lle Pohjoismaisen yhteistyön painopistealue. Arkemme muuttuu koko ajan digitaalisemmaksi, mikä itsessään on todella kätevää, kun lähes kaiken pankkiasioista viranomaisyhteyksiin ja kirjastolainojen uusimiseen voi hoitaa älypuhelimella. Rakentaessaan sähköistä tunnistautumisjärjestelmää, on Suomen varmistettava, että järjestelmä on paitsi moderni, myös yhteensopiva muiden Pohjoismaiden ja Baltian maiden järjestelmien kanssa. E-ID on yksi niistä rajaesteistä, jonka poistamista aion priorisoida, Blomqvist sanoo. 

– Pohjoismaissa olemme kerta toisensa jälkeen todistaneet olevamme vahvempia yhdessä. Luottamus, yhteiset arvot, ideavaihto ja Pohjoismainen hyvinvointi on vahvistanut yhteistyötä aikojen saatossa. Haasteet, joita tänään kohtaamme ovat kuitenkin uudenlaisia ja vaativat meiltä uusia ratkaisuja. Uudistusten on sovelluttava nopeaan ja digitaliseen maailmaan. Emme saa jäädä tässä jälkijunaan, sanovat Rkp:n ministerit talvikokouksessaan Porvoossa.  

Pohjoismaiden neuvosto suositteli istunnossaan vuonna 2017 pohjoismaisille hallituksille yhteisen sähköisen henkilökortin edistämistä. 

 

Rkp:n ministerit: Tarvitsemme itäisen rantaradan

Rkp:n ministereiden Anna-Maja Henrikssonin ja Thomas Blomqvistin mielestä uuden, hallitusohjelmassa mainitun, Helsingistä itään suuntautuvan rautatien tulisi kulkea rannikkoa pitkin Porvoon, Loviisan ja Kotkan kautta itään.

Lue edellinen artikkeli

Onko HUSilla puhtaat jauhot pussissa?

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) on käynnistänyt Raaseporin sairaalaa koskevan profiilityön. Profiilityö on täydessä vauhdissa ja siitä tulee lisätietoja lähipäivinä.

Lue seuraava artikkeli