Päivystysuudistus laitettava jäihin

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson vaatii, että hallitus keskeyttää päivystysuudistuksen valmistelun.

Henrikssonin mukaan päivystysuudistus tulisi käsitellä eduskunnassa samanaikaisesti varsinaisen sote-uudistuksen rinnalla.

– Päivystysuudistus on laitettava jäihin odottamaan varsinaista sote-uudistusta. Kyseessä on historiallisen suuri uudistus, joka tulisi käsitellä yhtenä kokonaisuutena. Nyt hallitus haluaa käsitellä sairaaloiden alasajon, potilaiden valinnanvapauden ja jättimäisen maakuntauudistuksen erillään toisistaan. Tässä on todellisen kaaoksen ainekset, sanoo Henriksson.

Henriksson kyseenalaistaa pääministeripuolue keskustan valtavaa kiirettä keskittää ja ajaa alas sairaaloita ennen varmuutta siitä, että varsinainen sote-uudistus ylipäätänsä toteutuu.

– Tiedämme jo nyt, että sote-uudistukseen perustuslainmukaisuus on epäselvä. Samalla tiedämme, että kokoomus ei koskaan ole oikeasti ollut kiinnostunut maakuntamallista. Onko keskusta valmis lopputulokseen, jossa maakunnista ei tule mitään, mutta monta toimivaa sairaalaa ja terveyskeskusta on ajettu alas? Eivätkö Sipilä ja Rehula näe tätä riskiä?

– Hallituksen keskittämisinto herättää huolta ympäri maata. Esimerkiksi Kotkassa ja Hämeenlinnassa ihmiset ovat huolissaan sairaaloidensa tulevaisuudesta. Pohjois-Karjalassa taas pienten terveyskeskusten kohtalo herättää kysymyksiä jopa keskustalaisten omissa riveissä. Eilen Vaasassa 10 000 pohjalaista osallistui mielenilmaisuun Vaasan keskussairaalaan puolesta. Viesti oli selkeä. Ihmiset odottavat oikeudenmukaisia esityksiä täyden päivystyksen sairaaloista.

– Viisas hallitus kuuntelisi nyt kansalaisia. On kyse kaikkien oikeudesta hyvään ja tasavertaiseen hoitoon ja hoivaan.

Opiskelijoiden terveydenhuoltoa ei saa heikentää

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) tulevaisuus on hallituksen kaavailmassa sote-uudistuksessa epäselvä.

Lue edellinen artikkeli

Hallitus tekee hallaa omalle kärkihankkeelleen

Yksi hallituksen kärkihankkeista on puhtaiden elintarvikkeiden kotimaisen käytön ja viennin edistäminen sekä kalavarannoista ja vesistöistä huolehtiminen.

Lue seuraava artikkeli