Hädänalaisten jaottelu uskonnollisiin ryhmiin muistuttaa erottelua Auschwitzin juna-asemalla, eikä hädässä olevien auttamista.
– Olemme huomattavan inhimillisen katastrofin partaalla Välimeren itäpuolella. On hyvin todennäköistä että koemme lähitulevaisuudessa miten yhä suuremmat joukot hädässä olevia ihmisiä yrittää päästä Eurooppaan pysyäksensä hengissä, toteaa Europarlamentaarikko Nils Torvalds (RKP).
– Tässä ihmisten erittäin hädänalaisessa tilanteessa ei todella ole järkevää keskustella jaosta etnisiin tai uskonnollisiin ryhmiin, joita sen jälkeen kohdellaan eri tavalla. Sellainen toimenpide muistuttaisi enemmän Auschwitzin juna-asemalla tapahtunutta erottelua kuin rehellistä yritystä auttaa hädässä olevia ihmisiä, toteaa Torvalds.
Valtava pakolaisvirta ei ole ensi sijassa juridisesti ratkottavissa oleva ongelma EU:n ja jäsenmaiden välillä. Suurin käänne tapahtui kun kansalaisyhteiskunta ryhtyi toimenpiteisiin joihin tavalliset kansalaiset inhimillisen myötätunnon pohjalta osallistuivat. Sen kautta kansalaiset kantoivat myös valtioille kuuluvan vastuun.
– Kansalaistoiminta on ensimmäinen merkittävä askel hädänalaisten ihmisten auttamisessa, painottaa Torvalds.
– Ei ole mahdollista löytää toimivia ratkaisuja pelkästään nojautumalla valtion byrokraattisiin toimenpiteisiin, hän lisää. Kestävät ratkaisut on löydettävissä kansalaistoiminnan kautta. Mutta jotta kansalaisyhteiskunta voisi menestyksellisesti vastata tilanteen haasteisiin tarvitaan myös hallituksen selkeitä päätöksiä.