Pelkkä ymmärrys maanviljelijöitä kohtaan ei riitä

Hallituksen on tämänpäiväisessä kehysriihessä ryhdyttävä välittömiin toimenpiteisiin helpottaakseen kotimaisen maanviljelyn katastrofaalista tilaa. Tätä vaativat RKP:n kansanedustajat Mats Nylund ja Thomas Blomqvist.

– Tilanne monilla tiloilla on kestämätön, rahat ovat yksinkertaisesti loppu. Maatalous kärsii akuutista kassakriisistä. Investointeja jää tekemättä, lainojen lyhennykset viivästyvät, lannoitetta ei ole voitu ostaa hinnan ollessa alimmillaan talven aikana jne. Lista on surullisen pitkä. Hallituksen tulee kehysriihessä varata riittävästi resursseja kansallisen kriisituen maksamiseen maatiloille, sanoo kansanedustaja Mats Nylund.

EU:n maatalousneuvosto antoi jäsenmaille mahdollisuuden maksaa 15 000 euroa maatilakohtaista kansallista kriisitukea.

– Kehysriihessä hallituksen tulisi myös korottaa polttoaineen ja sähkön valmisteveron ostohyvitystä. Polttoaine- ja sähkökustannukset ovat huomattava osa tilojen juoksevista kustannuksista. Maanviljelyn kustannusten noustua korkeampi ostohyvitys vaikuttaisi suoraan maanviljelyn kannattavuuteen, sanoo kansanedustaja Thomas Blomqvist.

Kotimaisen maanviljelyn tulos pieneni 40 prosentilla vuonna 2015. Tämän vuoden tulos on huonoin vuosikymmeniin.

– Näin radikaalia muutosta ei yksikään yrittäjä voi selvitä ilman, että siitä jää jälkiä. Syyt ovat lisäksi sellaisia, joihin viljelijä itse ei ole voinut vaikuttaa; Venäjäpakotteet, maailmanmarkkinahinta ja MAVI:n kykenemättömyys maksaa tukia. Nyt hallitukselta vaaditaan konkreettisia toimenpiteitä ääneen lausutun ymmärryksen sijaan. Ymmärrys on hienoa, mutta se ei auta viljelijöitä arjessa, sanovat Nylund ja Blomqvist.

Anders Adlercreutz haluaa johtaa RKP:tä

Kansanedustaja Anders Adlercreutz ilmoittaa olevansa käytettävissä RKP:n puheenjohtajaksi.

Lue edellinen artikkeli

Aikooko hallitus perua koulutusleikkaukset?

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson vetoaa tänään kehysriihessä istuviin hallituspuolueiden edustajiin, että sivistysvaltiota romuttavista koulutusleikkauksista luovuttaisiin.

Lue seuraava artikkeli