Rehn-Kivi: Ennalta ehkäisevät toimet säästävät valtion menoja pitkällä tähtäimellä

Eduskunta on tällä viikolla keskustellut hallituksen vuoden 2022 talousarvioesityksestä. Kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (RKP) painotti puheenvuorossaan ennaltaehkäisevän toiminnan merkitystä sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Hallituksen talousarvioesityksessä panostetaan ilahduttavan laajasti ennalta ehkäiseviin toimiin. Ennalta ehkäisevällä sosiaali- ja terveyspolitiikalla tuetaan paitsi kansalaisten hyvinvointia myös työllisyysasteen nousua ja työn tuottavuutta. Huolehtimalla työntekijöiden terveydestä, hyvinvoinnista sekä toiminta- ja työkyvystä, sosiaali- ja terveyspalvelujen tarve laskee, Rehn-Kivi sanoo. 

Rehn-Kivi nosti esiin Suomen kansallisen rokotusohjelman yhtenä parhaimpana ennalta ehkäisevistä toimistamme. Myös siinä on kuitenkin tilaa kehittämiselle. Muun muassa pneumokokkirokotusten laajentaminen säästäisi Rehn-Kiven mukaan terveydenhuoltokustannuksia ja sairaanhoidon kuormitusta. 

Ennalta ehkäiseviä toimia esitetään myös mielenterveyteen poikkihallinnollisen mielenterveysstrategian avulla. Mielenterveyden ongelmat maksavat yhteiskunnalle miljardeja vuosittain, ja tiedämme, että mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet pandemian takia. 

– Terapiatakuu on konkreettinen toimenpide, joka meidän tulee toteuttaa mahdollisimman pian. Myös matalan kynnyksen palveluita ja muita ennalta ehkäiseviä toimia tulee toteuttaa yksinäisyyden ja kiusaamisen estämiseksi.  

Lopuksi Rehn-Kivi painotti, että pandemiasta johtuneet kustannukset on korvattava kunnille. 

 

– Suomi on pärjännyt hyvin taistelussa koronavirusta vastaan. Nyt meidän on varmistettava, että kunnat, jotka käytännössä ovat huolehtineet koronatestauksesta ja -seurannasta sekä rokotuksista ja terveydenhuollosta, saavat 100 % korvauksen koronakustannuksistaan, Rehn-Kivi sanoo.

 

Bergqvist valtion talousarviosta: Pragmaattisia työllisyys- ja ilmastoinvestointeja!


Suomi on pärjännyt suhteellisen hyvin koronapandemian aikana ja talous on toipunut nopeasti. Hallitus on jo päättänyt kattavista työllisyystoimenpiteistä, mutta lisätoimenpiteitä tarvitaan. Pitkällä aikavälillä tarvitaan edelleen toimenpiteitä, jotka edistävät työllisyyttä ja vahvistavat kasvua. Kansanedustaja Sandra Bergqvist (RKP) pitää hallituksen ehdotusta kotitalousvähennyksen korotuksesta ja opiskelijoiden tulorajan nostamisesta tervetulleena.

Lue edellinen artikkeli

Adlercreutz: Ensikertalaiskiintiöt johtavat putkinäköön ja sen takia niistä tulee luopua


Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutzin mielestä ensikertalaiskiintiöistä korkeakoulujen yhteishaussa tulee luopua. Mielensä muuttaminen ja opintopolun vaihtaminen myös myöhemmässä vaiheessa opintoja tulee olla nuorille helpompaa. Adlercreutz nosti kysymyksen esiin tänään eduskunnan budjettikeskustelussa.

Lue seuraava artikkeli