Rehn-Kivi: Hyvinvointialueet tarvitsevat riittävää ja oikeudenmukaista rahoitusta

Eduskunta käsitteli tiistaina hallituksen esitystä sosiaali- ja terveysuudistuksen rahoituslainsäädännöstä. Keskusteluun osallistui sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen valtuuston jäsen Veronica Rehn-Kivi. Ehdotus sisältää ne rahoitukseen tehtävät säädökset vuodesta 2023 alkaen, jotka lainsäädäntö edellyttää.

– Edellisen hallituksen rahoitusmalli olisi ollut tappava isku muun muassa Uudellemaalle ja suurimmalle osalle maakunnan kunnista. Tämäkään malli ei ole mitenkään optimaalinen, mutta sisältää silti tasauksia, jotka eivät suuremmin muuta terveydenhuollon rahoitusta uudistuksen toimeenpanossa, Rehn-Kivi sanoo.

Lakiehdotuksessa määritellään jokaisen hyvinvointialueen rahoitustarpeen laskentaperusteena erilaisia tarvetekijöitä, joita on nyt tarkoitus lisätä. Yliopistosairaaloista muodostuva tarvetekijä ei ole vielä tässä vaiheessa mukana esityksessä, mutta sellaisen lakiesityksen valmistelu jatkuu.

– On tärkeää että pystymme kohdistamaan aluekohtaisen rahoituksen alueen todellisten olosuhteiden ja palvelutarpeen mukaan. Yliopistosairaaloiden toiminta ja tutkimus ovat kuitenkin laadukkaan terveydenhuollon takaamiseksi todella tärkeitä ja pitkällä aikavälillä rahoitus on taattava suorina budjettimäärärahoina, ei hyvinvointialueiden kautta, Rehn-Kivi sanoo.

 

Suraindran Kamalakanan on RKP eduskuntavaaliehdokas Savo-Karjalassa

– Maamme turvallisuuspoliittinen tilanne on muuttunut huomattavan paljon. Tulevien kansanedustajien pitää sitoutua maailmanlaajuiseen yhteistyöhön. Emme saa olla riippuvaisia itänaapurin energiasta vaan panostaa omavaraisuuteen sekä lisätä uusiutuvan energian tuotantoa, sanoo Suraindran Kamalakanan.

Lue edellinen artikkeli

Henriksson kiittää presidenttiä ja pääministeriä erinomaisesta johtajuudesta Nato-kysymyksessä

Sekä tasavallan presidentti Sauli Niinistö että pääministeri Sanna Marin ovat tänään liputtaneet Suomen Nato-jäsenyyden puolesta. RKP:n puheenjohtaja ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on erittäin tyytyväinen heidän selkeään viestiinsä.

Lue seuraava artikkeli