Rehn-Kivi ja Bergqvist: Ruotsinkielinen palomieskoulutus turvattava

Kansanedustajat Veronica Rehn-Kivi (RKP) ja Sandra Bergqvist (RKP), jotka myös toimivat Ruotsinkielisen Palo- ja pelastusalan liiton sekä Folktingetin puheenjohtajina, tapasivat eilen Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtajan Peter Johanssonin ja Ahvenanmaan vt. pelastusjohtajan Karl Nordlundin, keskustellakseen ruotsinkielisestä palomieskoulutuksesta. Vaikka tarve ruotsinkieliselle koulutukselle Suomessa on suuri, edellinen ruotsinkielinen kurssi järjestettiin vuonna 2011. Pula ruotsia osaavasta henkilökunnasta pelastustoimessa on tulevaisuudessa tosiasia, ellei toimiin ryhdytä.

– Tällä hetkellä ongelmana Suomessa on, että ainoa valtion tukema palomieskoulutus järjestetään suomen kielellä Kuopiossa. Kiinnostus ammattiin on suuri myös ruotsinkielisten keskuudessa, mutta potentiaaliset palomiesopiskelijat valitsevat kielen takia olla kokonaan kouluttautumatta tai vaihtoehtoisesti he lähtevät Ruotsiin opiskelemaan, jossa koulutus ei ole verrattavissa Suomessa saatavaan koulutukseen, Rehn-Kivi sanoo.

Sekä Rehn-Kivi että Bergqvist painottavat, että ratkaisu ongelmaan on löydettävä. Mahdollisena ratkaisuna he korostavat mahdollisuutta lainsäädännön kautta antaa vastuu ruotsinkielisen palomieskoulutuksen järjestämisestä Helsingin pelastuskoululle sote-uudistuksen yhteydessä. Helsingin pelastuskoulun toimintaa rahoittaa tällä hetkellä Helsingin kaupunki ja tällainen ratkaisu takaisi samalla pelastuskoulun jatkuvan alueellisen toiminnan.

– Tämä asia on ajankohtainen koko maassa. Meidän on pystyttävä takaamaan, että pelastustoimi myös jatkossa toimii molemmilla kansalliskielillämme. Tässä on ennen kaikkea kyse yksittäisten kansalaisten turvallisuudesta, Bergqvist sanoo.

Torvalds: Ilmasto voitti tänään

Tänään, 28 marraskuuta Europarlamentti on äänestänyt kahdesta mietinnöstä jotka nostavat esille parlamentin kannat ja alleviivaa ilmastokriisin hätätilaa ja toimien tarvetta. Europarlamentaarikko Nils Torvalds (RKP/RENEW) haluaa EU:n ottavan globaalin ilmastojohtajuuden ja olevan ilmastoneutraali vuonna 2050 mennessä.

Lue edellinen artikkeli

Henriksson: Pääministerillä on RKPn tuki

RKPn puheenjohtajan, oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mielestä Posti-asiaa ei ole hoidettu niin hyvin, kuin olisi pitänyt. Puolue on silti valmis antamaan pääministerille toisen mahdollisuuden.

Lue seuraava artikkeli