Rehn-Kivi: Nopeita panostuksia hyvinvointiin tarvitaan nyt – kaikilla rintamilla

– Tilanne hoitoalalla on huonontunut merkittävästi koronapandemian aikana, ja alalla vallitsee akuutti henkilöstöpula. Nyt tarvitaan nopeita panostuksia ongelmien torjumiseksi ennen kuin ne kasvavat entisestään. Panostuksia tarvitaan hoitajien hyvinvointiin, koulutukseen ja parempaan johtajuuteen. Tarvitsemme myös sopimuksen korkeammasta palkkatasosta hoitajille, kansanedustaja ja RKP:n sosiaalipoliittisen valiokunnan puheenjohtaja Veronica Rehn-Kivi sanoo.

RKP:n sosiaalipoliittinen valiokunta kokoontui eilen ja on huolissaan myös kolmannen sektorin roolista sosiaali- ja terveydenhuollossa tulevaisuudessa, ja siitä miten kolmannen sektorin toiminta ja mahdollisuus tuottaa palveluja voidaan turvata soteuudistuksen jälkeen. 

– Kolmannen sektorin järjestöillä on korvaamaton rooli julkisen sektorin täydentämisessä koskien ruotsinkielisiä palveluja, neuvoloita ja tukipalveluita. On tärkeää, että kaksikielisillä hyvinvointialueilla on tuntemusta siitä, mitä järjestöjä on olemassa eri asiantuntemusaloilla omalla alueella ja mitä palveluja ne voivat tarjota. Myös palvelujen hankintayhteistyön on toimittava kaksikielisten hyvinvointialueiden välillä, jotta voidaan hyödyntää jo olemassa olevaa hoitoasiantuntemusta, Rehn-Kivi sanoo.

Kokouksessaan valiokunta kuuli myös Suomen opiskelijakuntien liittoa, SAMOK:ia, keskustellakseen opiskelijoiden hyvinvoinnista. SAMOK painottaa, että opiskelijoiden mielenterveydestä aiheutuvat oireet ovat lisääntyneet hälyttävästi, ja että koronapandemia pahentanut tilannetta entisestään. 

– Tarvitsemme pitkäjänteisen suunnitelman mielenterveyttä tukevan opiskeluelämän luomiseksi. Kansallinen mielenterveysstrategia on hyvä työkalu, mutta meidän täytyy myös lisätä korkeakoulujen ja henkilöstön osaamista ongelmien huomaamiseksi ja ongelmien puuttumiseen aikaisessa vaiheessa. Meidän pitää myös madaltaa kynnystä ottaa mielenterveys ja mielenterveyden häiriöt puheeksi, Rehn-Kivi sanoo.

Norrback: Merkillinen välikysymys puolivalmiista lakiehdotuksesta

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän kansanedustaja Anders Norrback kyseenalaistaa tämänpäiväisen välikysymyskeskustelun, joka käytiin eduskunnan täysistunnossa lakiehdotuksesta perheenyhdistämiseksi.

Lue edellinen artikkeli

Uudenmaan RKP nimesi uusia ehdokkaita Itä-Uudenmaan aluevaaleihin

Uudenmaan RKP:n piirihallitus nimesi lisää ehdokkaita Itä-Uudenmaan aluevaaleihin. RKP on tähän saakka nimennyt 42 ehdokkaita Itä-Uudenmaan aluevaaleihin. Aluevaalit suoritetaan 23. tammikuuta 2022.

Lue seuraava artikkeli