Rehn-Kivi: Nyt voimme hävittää papilloomaviruksen aiheuttamat syövät kokonaan!

Lauantaina 4. maaliskuuta vietetään kansainvälistä HPV eli papilloomavirus -tietoisuuspäivää. Papilloomavirus aiheuttaa sekä kohdunkaulan että kaulan alueen syöpiä ja hankalia kondyloomia. Kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen ja eduskunnan rokoteryhmän puheenjohtaja Veronica Rehn-Kivi (RKP) vaatii kirjallisessa kysymyksessä tehokkaampia toimia papilloomaviruksen hävittämiseksi kokonaan Suomesta.

– Suomessa on vuodesta 2020 lähtien tarjottu HPV-rokote tasavertaisesti sekä tytöille että pojille. Olen hyvin iloinen siitä, että saimme neljä vuotta sitten käydyissä hallitusneuvotteluissa minun ja RKP:n aloitteesta poikien HPV-rokotteen sisällytettyä kansalliseen rokotusohjelmaan. Näin olemme pystyneet ehkäisemään ja hävittämään vaikeita terveyttä ja elämää uhkaavia sairauksia vaikuttavasti, oikeudenmukaisesti, tasa-arvoisesti ja kustannustehokkaasti. Suomessa on kuitenkin huomattavia alueellisia eroja HPV-rokotuskattavuudessa, ja meillä HPV-rokotuskattavuus on myös muita Pohjoismaita selvästi matalampi, Rehn-Kivi sanoo. 

Euroopan komissio julkaisi helmikuussa 2021 kattavan Europe’s Beating Cancer Plan -syöväntorjuntasuunnitelman. HPV:n aiheuttaminen syöpien hävittäminen rokottamalla on yksi EU:n syöväntorjuntasuunnitelman lippulaivahankkeista. EU:n tavoitteena on vuoteen 2030 mennessä nostaa tyttöjen rokotuskattavuus yli 90 %:iin ja lisätä merkittävästi poikien rokotuskattavuutta.  

– Vaikka HPV-rokotukset ovat Suomessa saatu hyvin vauhtiin, tarvitaan toimenpiteitä, joilla edistetään tietoisuutta ja ymmärrystä HPV-rokotteen merkityksestä. Rokottaminen on yksi parhaista ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä vaarallisten syöpien tarpeetonta sairastumista vastaan, Rehn-Kivi sanoo. 

Sosiaali- ja terveysministeriölle osoitetussa kirjallisessa kysymyksessä Rehn-Kivi peräänkuuluttaa toimenpiteitä, joilla edistetään Suomen nopeaa sitoutumista EU:n syöväntorjuntasuunnitelman tavoitteeseen hävittää HPV:n aiheuttamat syövät rokottamalla vuoteen 2030 mennessä.

– Toivon, että seuraava hallitus ottaa tämän asian vakavasti. Nyt Suomessa on kansallisen rokotusohjelman tehokkaan täytäntöönpanon kautta aika ja mahdollisuus tehdä historiaa hävittämällä HPV:n aiheuttamat syövät ensimmäisten maiden joukossa maailmassa, Rehn-Kivi sanoo.

 

Linkki kirjalliseen kysymykseen: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Sivut/KK_785+2022.aspx 

 

Rehn-Kivi: Vihdoinkin meillä on uusi vammaispalvelulaki!

Tänään eduskunta hyväksyi uuden vammaispalvelulain. Kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Veronica Rehn-Kivi (RKP) on tyytyväinen käsittelyn aikana tehtyihin parannuksiin ja siihen, että laki voitiin lopulta hyväksyä.

Lue edellinen artikkeli

Suomen valttikortti uhkaa jäädä menneisyyteen

RKP haluaa, että Suomessa on maailman parhaat koulut. Eduskuntavaaliehdokas Frans Villanen huomauttaa, että olemme monta vuotta iloisesti ylpeilleet meidä koulutusjärjestelmästä, mutta viime aikoina oppimistuloksissa on ollut negatiivinen trendi. Villasen mielestä on korkea aika kääntää tätä trendiä.

Lue seuraava artikkeli