Rehn-Kivi: Raaseporin sairaalan yhteispäivystystä ei saa ajaa alas

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) hallituksen on kokouksessaan tulevana maanantaina määrä ottaa kantaa Raaseporin sairaalan tulevaisuuteen. Valmistelun ehdotus on yhteispäivystyksen lakkautus. Kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (RKP) tuomitsee ehdotuksen ja painottaa sairaalan alueellista merkitystä niin potilasturvallisuuden, kielen, valmiuden kuin maantiedonkin kannalta.

– Länsi-Uusimaa on alueena erittäin laaja, jossa on iso ikääntyvä ruotsinkielinen väestö. Monen suomen kielen taidot ovat heikot ja etäisyyksien ja kielen kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että hätäisiä ratkaisuja ei tehdä ja että hyvin toimivia kaksikielisiä yksiköitä ei ajeta alas, Rehn-Kivi sanoo.

Rehn-Kiven mukaan potilasturvallisuuskin saattaa heikentyä, mikäli ensi- ja erikoissairaanhoitoa keskitetään liikaa. Hoitovalmiutta on oltava eri puolilla myös mahdollisten sairaalabakteeritapausten, virusepidemioiden ja sairastuneen henkilökunnan varalta.

Rehn-Kivi peräänkuuluttaa rauhaa päätöksenteossa ja painottaa, että tulevien maakuntien on saatava päättää siitä, miten sairaanhoito turvataan alueella.

– Viisainta olisi nyt odottaa uutta sote-lainsäädäntöä ja sitten varmistaa, että päivystys Raaseporin sairaalassa saa jatkoa, Rehn-Kivi sanoo.

Blomqvist: Pöyristyttävää HUS

Ministeri Thomas Blomqvist pitää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) tulevan maanantain kokouksen valmistelutyötä pöyristyttävänä. HUSin hallitus tulee maanantaina ottamaan kantaa Raaseporin sairaalan toiminnan tulevaisuudesta. Tarkalleen ottaen on kysymys Raaseporin sairaalan yhteispäivystyksen lakkauttamisesta tai säilyttämisestä. Valmistelussa esitetään yhteispäivystyksen lakkauttamista, vaikka hallituksen tilaamien selvitysten ja kuntien, eli omistajien, lausuntojen perusteella yhteispäivystys halutaan säilyttää.

Lue edellinen artikkeli

Adlercreutz: Järki käteen, HUS!

Raaseporin sairaalan yhteispäivystys on vaakalaudalla tulevana maanantaina, kun Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) hallitus kokoontuu käsittelemään asiaa. Kokouksessa tullaan esittämään, että yhteispäivystys lakkautetaan. Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz on järkyttynyt päätösehdotuksen lyhytnäköisyydestä ja vetoaa hallitukseen, jotta se ei hyväksyisi ehdotusta.

Lue seuraava artikkeli