Rehn-Kivi: Raaseporin yhteispäivystys olisi voitu pelastaa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) hallitus on kokouksessaan päättänyt lakkauttaa Raaseporin sairaalan yhteispäivystyksen. Kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (RKP) on hyvin pettynyt päätöksen. Rehn-Kiven mukaan päätös heikentää potilasturvallisuutta, kielellisiä oikeuksia ja valmiutta.

– Olen erittäin pettynyt päätökseen. En olisi uskonut, että HUS:in hallitus tässä tilanteessa, kun lopputuloskin oli selvä, olisi pystynyt tekemään tällaisen päätöksen. Länsi-Uusimaa on alueena erittäin laaja, jossa on iso ikääntyvä ruotsinkielinen väestö. Päätös on hätäinen ja lyhytnäköinen, jolla on monta negatiivista seurausta Länsi-Uudellamaalla, Rehn-Kivi sanoo. 

Rehn-Kiven mukaan päätös heikentää potilasturvallisuutta ensi- ja erikoissairaanhoidon keskittämisen myötä. Hoitovalmius heikkenee ja mahdollisten sairaalabakteeritapausten, virusepidemioiden ja sairastuneen henkilökunnan varalta olisi ollut järkevää säilyttää Raaseporin hyvin toimiva kaksikielinen yksikkö.

– Tämä käsittämätön päätös lakkauttaa Raaseporin sairaalan yhteispäivystys heikentää selvästi Länsi-Uudenmaan elinvoimaisuutta ja heikentää myös tuhansien länsiuusimaalaisten kansalaisoikeuksia. Asiaa olisi täytynyt harkita perusteellisemmin. Viisainta olisi ollut odottaa uutta sote-lainsäädäntöä ja antaa tulevien maakuntien päättää sairaaloistaan, Rehn-Kivi sanoo.

Adlercreutz: Poistakaa tulorajat, jotka estävät opiskelijoiden työnteon terveydenhuollossa ja maataloudessa

Yhteiskunnan ollessa poikkeustilassa moni ala tarvitsee työntekijöitä ja auttavia käsiä. Samanaikaisesti opiskelijat ovat kohdanneet karun todellisuuden koronasäännösten myötä: oppilaitokset sulkevat ovensa, päättäjäisjuhlia lykätään, opiskeluajat pitenevät, opiskelijavaihdot peruuntuvat, opintotuen enimmäisaika täyttyy ja opiskelijaa voi uhata joutuminen toimeentulotuen piiriin.

Lue edellinen artikkeli

Blomqvist: Suuri pettymys Länsi-Uudenmaan alueelle ja sen asukkaille

Olen todella pettynyt Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) hallituksen puolueisiin, jotka äänestivät Raaseporin sairaalan yhteispäivystyksen säilyttämistä vastaan, sanoo pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist.

Lue seuraava artikkeli