Rehn-Kivi: Sotaveteraaneille voi nyt tarjota maksutonta pneumokokkirokotetta

Pneumokokkirokotteiden lahjoittaminen sotiemme veteraaneille olisi konkreettinen tapa edistää veteraanien terveyttä ja osoittaa kunnioitusta heitä kohtaan.

Huomenna 27 huhtikuuta vietetään veteraanipäivää muistaaksemme heitä, jotka ovat taistelleet Suomen puolesta sodissamme. Kansaneläkelaitos arvioi, että vuonna 2020 Suomessa elää noin 8000 sotaveteraania ja vuonna 2025 enää 1700. Kansanedustaja ja eduskunnan rokoteryhmän puheenjohtaja Veronica Rehn-Kivi ehdottaa maksutonta pneumokokkirokotusta sotaveteraaneille heidän terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi.

-Pneumokokkirokotus ei kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, mutta sitä suositellaan kaikille yli 65-vuotiaille ja riskiryhmään kuuluville. Pneumokokkirokotteiden lahjoittaminen sotiemme veteraaneille olisi konkreettinen tapa edistää veteraanien terveyttä ja osoittaa kunnioitusta heitä kohtaan, Rehn-Kivi sanoo.

-Pneumokokki voi pahimmillaan aiheuttaa bakteerin saajalle keuhkokuumeen, aivokalvotulehduksen tai muun vakavan sairaalahoitoa vaativan sairauden. Nämä taudit ovat erityisen vaarallisia ikääntyneille ja veteraanit hyötyisivät rokotteen saamisesta merkittävästi, Rehn-Kivi painottaa.

Rehn-Kivi on keskustellut asiasta eduskunnan rokoteryhmässä ja jättänyt kirjallisen kysymyksen eduskunnalle, jossa hän ehdottaa mahdollisuutta kausiluonteisten influenssarokotteiden pistämisestä myös apteekeissa, joka madaltaisi kansalaisten kynnystä hakea rokotus. Myös sosiaali- ja terveysministeriö on käsitellyt mahdollisuutta tarjota veteraaneille maksutonta pneumokokkirokotetta, mutta ei ole halunnut ottaa kantaa kysymykseen. Nyt asiasta on tullut uutta tietoa, ja Rehn-Kivi iloitsee tiedosta, että kunnat voivat halutessaan tarjota maksuttoman rokotteen veteraaneille.

Löfström: Finansieringen av skärgårdstrafiken får inte äventyras

Landskapsreformen får inte försämra skärgårdstrafiken. I synnerhet för de fast bosatta i skärgården är färjorna landsväg över vatten. De är av helt avgörande betydelse för att kunna bo i skärgården.

Lue edellinen artikkeli

RKP esittää epäluottamusta hallitukselle

Hallituksen työmarkkinauudistukset jäivät kesken.

Lue seuraava artikkeli