RKP:n valtuustoryhmä Varsinais Suomen hyvivointialueella haluaa nähdä kestävän talouden koko hyvinvointialueella

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuustokokouksessa 23.11 päätettiin asiakasmaksuista. Valtuusto päätti vapauttaa asiakkaat terveyskeskusmaksuista jotka ovat rintamaveteraaneja, sotainvaliideja ja miinanraivaajoita sekä henkilöt jotka saavat takuueläkettä tai toimeentulotukea. Sen lisäksi sotainvaliidit, rintamaveternaait ja miinanrajvaajat vapautetaan myös päivystys- ja polikliniikkamaksuista TYKS:ssä. Valtuusto päätti lisätä päätösesitykseen pykälän, missä myös omaishoidettavat vapautetaan asiakasmaksuista niiltä laissa säädetyiltä vapaapäiviltä joina omaishoitajalla on oikeus olla vapaalla.

RKP:n valtuustoryhmä haluaa kantaa vastuuta hyvinvointialueen taloudesta ja äänesti päätösesityksen sekä omaishoidettavien vapauttamisen asiakasmaksuista koskevan lisäyksen puolesta. Vapauttamalla vielä useampia asiakasryhmiä asiakasmaksuista merkitsisi hyvinvointialueelle huomattavien tulojen menetyksen, mitkä pakosta johtaisivat palveluiden leikkauksiin, jotain mitä RKP-ryhmä ei halua nähdä tapahtuvan. 

– Kaikki valtuutetut valtuustossa tulisi kantaa vastuuta taloudesta, minkä takia olen aika hämmästynyt ehdotuksesta vapauttaa kaikki asukkaat asiakasmaksuista. Se on valitettavasti täysin mahdotonta tarjota ilmaisia palveluita kaikille, vaikka me mielellään niin haluaisimmekin. Valtuustoryhmämme tekee töitä kestävän talouden puolesta, jotta meillä tulevaisuudessa on taloudellisia resursseja tuottaa korkealuokkaista sosiaali- ja terveyspalveluita koko Varsinais-Suomessa. Kaikilla asukkailla on nyt samat asetelmat, näin ei aikaisemmin ole ollut, koska asiakasmaksut ovat riippuneet asuinkunnasta, toteaa ryhmäpuheenjohtaja Åsa Gustafsson. 

Yksi vedenjakaista valtuustokokouksen aikana oli mikäli opiskelijoilla tulisi olla oikeus ilmaisiin terveyspalveluihin hyvinvointialueella. Tässä RKP:n valtuustoryhmä haluaa nähdä valtiolta panostusta resursseihin ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöön, johon kuuluvat korkeakouluiden opiskelijat sekä opiskelijahuoltoon johon toisenasteen opiskelijat kuuluvat. Aikainen puuttuminen ja ennaltaehkäisevä työ tulee tapahtua ammattilaisilta opiskelijahuollossa, joilla jo on yhteys nuoreen henkilöön. 

– Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS joka ylläpitää opiskelija terveydenhuoltoa tulee kantaa vastuun palveluistaan. Opiskelijat tarvitsevat terveydenpalveluita eri muodossa ja heidän tulee saada varattua ajan mutkattomasti terveydenhoitajalle tai lääkärille kun sille on tarvetta. Mikäli tarjoaisimme perusterveydenhuoltoa ilmaiseksi kaikille opiskelijoille hyvinvointialueellamme, poistaisimme YTHS:än toiminnan. Jokaisen nuoren opiskelijan hyvinvointi ja terveys on meille tärkeä ja haluamme tehdä töitä korkealuokkaisen terveydenhoidon puolesta myös tulevaisuudessa. Lisäksi haluamme nähdä panostuksia oppilas terveydenhuoltoon joka nyt siirtyy kunnilta hyvinvointialueelle, sanoo Åsa Gustafsson. 

 

Pohjanmaan RKP nimesi ehdokkaita eduskuntavaaleihin

Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen Pohjanmaan piirin hallitus nimesi kokouksessaan keskiviikkoiltana ehdokkaita vuoden 2023 eduskuntavaaleihin. Nimitysvaliokunnan puheenjohtaja Sven Jerkku on erittäin tyytyväinen tähänastisiin ehdokasasetteluihin.

Lue edellinen artikkeli

Naisiin kohdistuva väkivalta loukkaa ihmisoikeuksia ja uhkaa tasa-arvoa ja kansanterveyttä

Tänään on kansainvälinen naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä. Naisiin kohdistuvan väkivallan vähentäminen on tärkeä tavoite. Hallitus ja Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen ministeriryhmä ovat työskennelleet aktiivisesti naisiin kohdistuvan väkivallan ja sukupuoleen perustuvan väkivallan ehkäisemiseksi.

Lue seuraava artikkeli