Artikkelit

Hae artikkeleista

SFP i Helsingfors ordnar skoldiskussion 30.1

SFP i Helsingfors arrangerar en öppen diskussion om skolnätets framtid i Helsingfors måndagen 30.1 kl.18 i SFV-salen (Nylandsg. 17 D, 5 vån., på innergården). Alla är hjärtligt välkomna; elever, föräldrar, lärare, politiker och tjänstemän samt andra intresserade!

Lue lisää

Tack!

Presidentkandidat Eva Biaudet hyllades som en hjältinna på valvakan när hon tackade alla de som arbetat för henne och stött henne under kampanjen. 83 000 väljare hade velat se Biaudet som president, vilket är ca. 34 000 fler röster än vad SFP fick i förra presidentvalet.

Lue lisää

Valvakan har börjat!

Presidentkandidat Eva Biaudets och SFP:s valvaka pågår som bäst på hotell Scandic Simonkenttä i Helsingfors centrum.

Lue lisää

Kickstarta Europa! skriver Wallin i Financial Times

SFP:s ordförande Stefan Wallin har tillsammans med andra ledande europeiska politiker en insändare i Financial Times inför det kommande EU-toppmötet. Insändaren tar fasta på konkreta saker man bör göra för att kickstarta Europa.
Läs insändaren i sin helhet här (på engelska).

Lue lisää

Det kan bara sluta lyckligt

Presidentvalets första omgång blev åter ett bevis på att rörliga väljaropinioner kan bli tungan på vågen. Gallupmätningar, sociala medier och väloljade kampanjer spelade ihop i syfte att skapa och sedan förstärka trender, alltså rubriker. Precis som i alla tidigare folkval av president blev resultatet en kontrast till normala riksdags- eller kommunalval. Just detta beskriver personvalets väsen: att andra preferenser än de partipolitiska väger tyngre för en stor del av väljarna. Så var det 1994 med fenomenet Elisabeth Rehn. Så var det sex år senare med Tarja Halonen. I söndags sprack ännu ett glastak i och med Pekka Haavistos framgång.

Lue lisää

Uttalande från Svenska riksdagsgruppens konstituerande möte

Svenska riksdagsgruppen gratulerar den nyvalda presidenten Sauli Niinistö till valet och ser fram emot ett gott samarbete. Samtidigt tackar gruppen valets tvåa Pekka Haavisto för den insats hans kampanj gjorde för samhällsklimatet. Valresultatet visar att de nu, särskilt bland unga, finns stora förväntningar på den nya presidenten med tanke på t.ex. bekämpning av marginalisering.

Lue lisää

Rätten att använda svenska inom social- och hälsovården bör tryggas

Riksdagsledamot Christina Gestrin (SFP) frågar i sitt skriftliga spörsmål efter den ansvarige ministerns syn på hur regeringen kommer att genomföra åtgärdsförslagen som ingår i Ahtisaari-arbetsgruppens rapport. Gestrin undrar också hur den grundläggande språkliga rättigheten att använda finska och svenska säkras i den social- och hälsovårdsreform som regeringen bereder.

Lue lisää