Sote-uudistus on elinvoimapolitiikkaa

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran Oulun yliopistolta tilaamassa selvityksessä Vaasan keskussairaala olisi optimaalisella paikalla yhdeksi tulevaisuuden päivystävistä sairaaloista.

Laskelmissa on huomioitu ennakoitu väestökehitys vuonna 2025 siten, että väestön matka-aika sairaalaan muodostuisi mahdollisimman pieneksi.

– Ihmettelen, jos ministerit tästä selvityksestä huolimatta aikovat voimakkaasti heikentää Vaasan keskussairaalan toimintaedellytyksiä. Selvitys antaa päivänselvästi objektiivisin perustein Vaasalle paikan 12 päivystävän sairaalan joukosta. Kun samalla otetaan huomioon elinkeinopoliittiset näkökulmat, tulisi Pohjolan energiapääkaupunki Vaasan saada peräti yliopistollinen keskussairaala, sanoo kansanedustaja Joakim Strand.

THL:n eri mittauksissa VKS on jatkuvasti 2-3 sairaalan kärkijoukossa. Vientivetoisessa Pohjanmaan maakunnassa väestö kasvaa toisin kuin monessa muussa maakunnassa, ja Vaasan väestötiheys on monikertainen moneen muuhun maakuntakeskukseen verrattuna. Vaasan seudulla asuu 2 prosenttia Suomen väestöstä, mutta alueelta lähtee yli 30% koko maan energiateknologiaviennistä.

– Surkuhupaisimpia esimerkkejä poliittisesta retoriikasta ovat kommentit siitä, että sijainti rannikolla olisi ongelma. Ei tarvitse hirveästi maapalloa tutkailla, kun huomaa, että merkittävät vienti- ja osaamiskeskittymät sijaitsevat nimenomaan rannikoilla. Sitä se kansainvälinen kauppa on, ja siihen kykeneviä alueita on syytä vahvistaa.

Kymmenen kohtaa työllisyyden parantamiseksi

Kilpailukykysopimus yksin ei riitä saavuttamaan hallituksen lupaamaa 72 %:n työllisyyttä.

Lue edellinen artikkeli

Työllisyyspaketti oikeansuuntainen mutta riittämätön alku

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin mielestä hallituksen tänään budjettiriihessä esittämä työllissyyspaketti ei tarjoa riittävästi keinoja hallituksen oman työllisyystavoitteen saavuttamiseksi.

Lue seuraava artikkeli