Sote-uudistusta tehdään täysin väärin perustein

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson tyrmää hallituksen päivystyslinjaukset.

– Keskustajohtoinen keskittämisinto näyttää jatkuvan. Hallituksen pitäisi puhua selkokieltä, eikä maalailla uudistusta kauniin sanankääntein. Tosiasiassa on niin, että hallituksen linjaukset heikentävät paikallistason päivystystoimintaa ja kansalaisten oikeuksia, sanoo Henriksson.

Hallitus esitteli tänään torstaina linjauksensa siitä, miten päivystystoimintaa uudistetaan osana sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta. Jatkossa ainoastaan 12 sairaalassa olisi täysi ympärivuorokautinen päivystystoiminta.

– Pienemmät sairaalat ovat vuosikymmeniä kyenneet tarjoamaan laadukasta hoitoa. Haluammeko tosiaan, että etäisyydet sairaaloihin kasvavat, kun tiedämme, että onnistunut hoito usein on kiinni laadukkaan hoidon nopeasta saatavuudesta? Esimerkiksi Ruotsissa on, ja Suomen kanssa saman väestöpohjan Tanskassa on huomattavasti enemmän päivystäviä sairaaloita. Miksi Suomen kokoisessa maassa on pärjättävä näin harvalla sairaalalla?

Henriksson kyseenalaistaa myös koko sote-uudistuksen prosessin. Hänen mukaansa hallitus tekee uudistusta väärin perustein ja vääristä lähtökohdista.

– Nyt vaikuttaa siltä, että hallitus haluaa ensin lakkauttaa sairaalat, sulkea synnytysosastoja, vähentää niin erikoissairaanhoidon kuin perusterveydenhuollon päivystystä, ja vasta sitten muodostaa 18 uutta maakuntaa. Tämä ei ole rehellistä maakuntia ja alueita kohtaan. Jos halutaan saada aikaan aitoa itsehallintoa, on maakuntien itse saatava päättää päivystyksen laajuudesta, kun niille on siirretty vastuu sosiaali- ja terveydenhuollosta.

Henriksson vaatii hallitukselta konkretiaa

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson pitää hallituksen työllisyystoimia riittämättöminä. Eduskunnassa tänään käydyssä välikysymyskeskustelussa Henriksson peräänkuulutti konkreettisia toimia.

Lue edellinen artikkeli

Fullständigt oacceptabelt av regeringen!

Det är fullständigt oacceptabelt och ohållbart av regeringen att göra förändringar i jourverksamheten i vårt land utan språkkonsekvensbedömning, säger SFP:s partiordförande Carl Haglund.

Lue seuraava artikkeli