Strand: Hallituspuolueiden ensimmäiset ehdotukset normien lieventämisestä esiteltiin – 32 ehdotusta edistää tehokkuutta ja joustavuutta

Kansanedustaja Joakim Strand edustaa Suomen ruotsalaista kansanpuoluetta hallituspuolueiden eduskuntaryhmien asettamassa norminpurkutyöryhmässä. Tavoitteena on tunnistaa byrokraattisia normeja, jotka pitäisi poistaa tai joita pitäisi lieventää. Työryhmä on nyt esittänyt luettelon ensimmäisistä ehdotuksistaan. Luettelo annettiin hallitukselle Kehysriihen yhteydessä, ja siinä on yhteensä 32 ehdotusta, jotka kattavat monia eri aloja. Byrokratian vähentäminen tehostaa ja joustavoittaa sekä kansalaisten että yritysten arkea.

Ehdotuksiin kuuluu muun muassa passin voimassaolon pidentäminen viidestä vuodesta kymmeneen vuoteen. Tämä vähentäisi hallinnollista taakkaa ja helpottaisi kansalaisten elämää. Erityisen tervetullut on myös ehdotus lupaviranomaisten päätöksenteon määräaikojen enimmäiskestosta.

– Selkeiden määräaikojen asettaminen luo ennustettavuutta ja varmuutta kaikille prosessin osapuolille yrityksistä kansalaisiin, Strand totesi.

Toisessa ehdotuksessa työryhmä ehdottaa, että hotellivieraiden ei enää tarvitsisi allekirjoittaa asiakirjoja ja todistaa henkilöllisyyttään saapuessaan hotelliin, vaan että varausvahvistus riittäisi, kuten esimerkiksi Airbnb-toiminnassa. 

– Tämä on myös asia, joka helpottaa kaikkia osapuolia, sekä vieraita että henkilökuntaa, Strand kommentoi. 

Ehdotus vanhojen rakennusten energiatodistusten tarkistamisesta on tärkeää kestävän kehityksen kannalta. Vanhoissa rakennuksissa on erilaiset energiatehokkuuden edellytykset kuin uudemmissa rakennuksissa. Epäonnistunut energiatehokkuusremontti saattaa lyhentää vanhan rakennuksen käyttöikää, ja siksi on tärkeää pystyä erottamaan uudet  ja vanhemmat rakennukset toisistaan.

Linkki kaikkiin 32 normeihin: 

 

Ministeri Bergqvist kehysriihestä: ”Pieniä mutta hyviä panostuksia nuoriin ja liikuntaan, leikkaukset kohdennetaan uudelleen”

Hallitus on kehysriihen yhteydessä päättänyt erillisestä 5 miljoonan euron lapsi- ja nuorisopaketista. Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist, RKP:n varapuheenjohtaja, suhtautuu päätökseen myönteisesti.

Lue edellinen artikkeli

Ollikainen: Suomen on jatkettava pitkäjänteistä työtään kouluväkivallan ja koulukiusaamisen ehkäisemiseksi

Tämän päiväisessä täysistunnossa eduskunnassa keskustelun aiheena oli keskustelualoite koulurauhasta ja kouluturvallisuudesta. Kansanedustaja Mikko Ollikainen piti Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenvuoron ja painotti että Suomen on jatkettava pitkäjänteistä työtään kouluväkivallan ja koulukiusaamisen ehkäisemiseksi.

Lue seuraava artikkeli