Ollikainen: Suomen on jatkettava pitkäjänteistä työtään kouluväkivallan ja koulukiusaamisen ehkäisemiseksi

Tämän päiväisessä täysistunnossa eduskunnassa keskustelun aiheena oli keskustelualoite koulurauhasta ja kouluturvallisuudesta. Kansanedustaja Mikko Ollikainen piti Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenvuoron ja painotti että Suomen on jatkettava pitkäjänteistä työtään kouluväkivallan ja koulukiusaamisen ehkäisemiseksi.

– Kiusaamisesta kärsivien lasten ja nuorten osuus on kasvanut. Vain noin puolet kiusaamisesta ilmoittaneista uhreista kokee, että kiusaaminen vähenee tai loppuu. Jotta voimme saada aikaiseksi todellisen muutoksen tarvitsemme ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä ja poikkihallinnollista yhteistyötä, Ollikainen sanoo. 

Kiusaamista ei tapahdu pelkästään koulussa, vaan myös koulun ulkopuolella, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Oppilaiden mielenterveysongelmien ja aggressioiden havaitsemiseksi ja hoitamiseksi aikaisessa vaiheessa tarvitaan investointeja. Lapsille ja nuorille on oltava tarjolla helposti saavutettavia mahdollisuuksia puhua ongelmistaan ja pyytää apua.

– Kiusaaminen on koulun ja koko yhteiskunnan rikkaruoho, jota on koko ajan kitkettävä ja torjuttava. Viime vuonna myönnettiin 3,5 miljoonaa euroa jengiytymistä ja rikollisuutta ehkäiseviin toimenpiteisiin sekä 12 miljoonaa euroa oppilaiden tuen vahvistamiseen. Tänä vuonna koulujen ja oppilaitosten nuorisotyöhön on ensimmäistä kertaa kohdennettu pysyvää rahoitusta. Hallituksen panostus lasten ja nuorten terapiatakuuseen on tuntuvampi kuin koskaan aiemmin. Tämä ei ole sopiva paikka viranomaisten ja eri siilojen välisille valtataisteluille, vaan lapsi ja lapsen hyvinvointi on aina asetettava keskiöön, Ollikainen sanoo.

Strand: Hallituspuolueiden ensimmäiset ehdotukset normien lieventämisestä esiteltiin – 32 ehdotusta edistää tehokkuutta ja joustavuutta

Kansanedustaja Joakim Strand edustaa Suomen ruotsalaista kansanpuoluetta hallituspuolueiden eduskuntaryhmien asettamassa norminpurkutyöryhmässä. Tavoitteena on tunnistaa byrokraattisia normeja, jotka pitäisi poistaa tai joita pitäisi lieventää. Työryhmä on nyt esittänyt luettelon ensimmäisistä ehdotuksistaan. Luettelo annettiin hallitukselle Kehysriihen yhteydessä, ja siinä on yhteensä 32 ehdotusta, jotka kattavat monia eri aloja. Byrokratian vähentäminen tehostaa ja joustavoittaa sekä kansalaisten että yritysten arkea.

Lue edellinen artikkeli

Strand: Hallitus edistää GigaVaasaa

Investointien vauhdittamiseksi hallitus päätti kehysriihen yhteydessä valmistella verohyvityksen suurille nettonollatalouteen siirtymistä tukeville teollisille investoinneille, kuten akku- ja vetyhankkeisiin sekä fossiilivapaaseen terästeollisuuteen. Alustavasti hyvityksenä voitaisiin hankekohtaisesti myöntää 20 % investoinnin kokonaismäärästä 150 miljoonaan euroon asti.

Lue seuraava artikkeli