STRAND: Suomesta energiatutkimuksen kärkimaa

On tärkeää keskittyä nimenomaan sellaisiin hankkeisiin, jotka tuovat pöytään myös uusia yksityisen sektorin investointeja tutkimukseen, kehitykseen ja innovaatioihin, painotti kansanedustaja Joakim Strand (RKP) Ruotsalaisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuorossa valtioneuvoston selonteosta koskien Suomen kestävän kasvun ohjelmaa tiistaina.

– Julkisilla panostuksilla voi olla ratkaiseva vaikutus siihen, keskitetäänkö tärkeimmät projektit ja sitä kautta työpaikat esimerkiksi Kiinaan, USA:han, Italiaan tai Suomeen, sanoo Strand.

Ryhmäpuheessaan Strand alleviivasi EU-rahoituksen käytön ohjaamisen tärkeyttä etenkin tulevaisuuteen, energia- ja ympäristöteknologian kehittämiseen ja innovaatiotoimintaan.

– Tulevaisuusvaliokunnan puolesta olemme eri yhteyksissä korostaneet, että Suomen on määrätietoisesti pyrittävä johtavaksi kestävän tulevaisuuden tekijäksi kehittämällä erityisesti energia- ja ympäristöteknologian systeemitason suunnittelu-, kehitys-, tutkimus- ja liiketoimintaosaamista. Nämä markkinat ovat niin valtavia, että meillä on kaikki mahdollisuudet aikaansaada jopa kymmenien miljardien edestä uutta vientiä ja sitä kautta työpaikkoja ja hyvinvointia. Samalla autamme konkreettisesti maailmaa Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden saavuttamisessa, toteaa Strand.

Strand mainitsi Vaasan kaupungin ja Uumajan kunnan tilaaman maailman ympäristöystävällisimmän yhdistetyn matkustaja- ja rahtialuksen erinomaisena esimerkkinä onnistuneesta julkisesta investoinnista.

– Pelkkä rakentaminen työllistää Raumalla suoraan noin 1000 henkilötyövuotta, komponenttien kotimaisuusaste on noin 85 prosenttia, mutta mikä tärkeintä, laiva toimii yritysten ja tutkijoiden yhteisenä laboratoriona ja systeemitason kehitysalustana. Globaalisti kyse on suomalaisen meri-, energia- ja ympäristöteknologian uutta vientiä luovasta näyteikkunasta, joka varmasti osaltaan on ollut vaikuttamassa myös siihen, että pelkästään Vaasassa on jo käynnissä toista miljardia euroa uusia yksityisiä vientiyritysten teollisia investointeja. Näillä toimijoilla on luonnollisesti kumppaneita, alihankintaketjua ja tutkimusyhteistyötä ympäri Suomen maata, sanoo Strand.

Norrback: Suomen tulee olla suunnannäyttäjä konfliktinratkonnassa

-Ruotsalaisen eduskuntaryhmän ja RKP:n mielestä Suomen osallistuminen Irakin ja Irakin Kurdistanin koulutusoperaatioon on perusteltua ja tärkeää alueen turvallisuuden ja vakauden palauttamiseksi.

Lue edellinen artikkeli

Henriksson: RKP kuntavaaleihin ennätyssuuressa osassa maata

RKP:llä on tavoitteena tehdä äänimäärän suhteen parhaat kuntavaalit koskaan ja saavuttaa yli 5 % kannatus. Puolue jatkaa kasvuaan ja tulee asettamaan ehdokkaita ehdolle vähintään 60 kunnassa ja suuremmassa osassa Suomea kuin koskaan aikaisemmin.

Lue seuraava artikkeli