Haluamme monipuolisen energiasektorin, jonka omavaraisuusaste on korkea. Haluamme nähdä lisää panostuksia uusiutuvan energian tuotantoon, energiatehokkuuteen, energian varastointiin, ympäristötekniikkaan, joukkoliikenteen kehittämiseen ja tehokkaisiin, ympäristöystävällisiin kuljetuksiin. Näin meillä on mahdollisuus saavuttaa yhteisiä, kansainvälisiä ilmastotavoitteita.

Joel Sundström

Poliittinen asiantuntija

Yhteystiedot »

Strand: Hallitus edistää GigaVaasaa

Investointien vauhdittamiseksi hallitus päätti kehysriihen yhteydessä valmistella verohyvityksen suurille nettonollatalouteen siirtymistä tukeville teollisille investoinneille, kuten akku- ja vetyhankkeisiin sekä fossiilivapaaseen terästeollisuuteen. Alustavasti hyvityksenä voitaisiin hankekohtaisesti myöntää 20 % investoinnin kokonaismäärästä 150 miljoonaan euroon asti.

Ministeri Adlercreutz COP28-ilmastokokouksesta: EU:n osoitti johtajuutta

COP28-ilmastoneuvotteluissa Dubaissa on tänään 13. joulukuuta saavutettu sopu. Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz mukaan EU:n kädenjälki näkyy tuloksessa. Ensimmäistä kertaa koskaan maat ovat sopineet kehotuksesta siirtyä pois fossiilisista polttoaineista energiantuotannossa. Lisäksi sovittiin uusiutuvan energian kapasiteetin kolminkertaistamisesta globaalilla tasolla ja energiatehokkuuden kaksinkertaistamisesta vuoteen 2030 mennessä.

Adlercreutz: Ongelmien kiusaama hanke vihdoin maalissa

Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kolmannen reaktorin koekäyttö on saatu päätökseen ja säännöllinen sähköntuotanto on alkanut lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, pitkän odotuksen jälkeen. Alun perin reaktorin oli tarkoitus aloittaa sähköntuotanto täydellä teholla jo vuonna 2009. Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz on tyytyväinen, että ongelmien kiusaama hanke vihdoin on maalissa.

Blomqvist: Kuluttajien sähkötuki on kotitalouksille tärkeä

Thomas Blomqvist on ollut mukana ministerityöryhmässä, joka sopi kotitalouksien, joilla on ylisuuret sähkölaskut, tukien esityksestä. Ehdotus vaatii vielä joitain teknisiä säätöjä ja hienosäätöä, mutta se annetaan eduskunnalle jo ensi viikon alussa.

Euroopan parlamentti työstää nopeutettuja lupamenettelyjä uusiutuvalle energialle

Energiamarkkinoiden paine on johtanut ennennäkemättömään tahtiin ja lisääntyneeseen kompromissihalukkuuteen Euroopan parlamentissa. Esimerkkinä tästä, ympäristövaliokunta neuvotteli nopeasti kompromissin uusien energialaitosten lupaprosessien nopeuttamiseksi. Tämä on tärkeä osa EU:n strategiaa päästä eroon venäläisestä energiasta. Ympäristövaliokunta hyväksyi kompromissin tiistaina selvällä enemmistöllä.