Suomessa esiintyy edelleen luvattoman paljon syrjintää. Siksi hallituksen ehdotus yhdenvertaisuuslaiksi on tärkeä syrjinnän kitkemiseksi.
– Ehdotus ehkäisisi syrjintää ja antaisi syrjityille oikeussuojaa, sanoo Ruotsalaisen kansanpuolueen varapuheenjohtaja Päivi Storgård.
– EU-kommission tutkimukset osoittavat, että 16 % suomalaisista (yli 800 000 henkilöä vuosittain) kokevat syrjintää. Valitettavasti ihmisiä ei kohdella työmarkkinoilla tasavertaisesti ihonväristä, uskonnosta, vammaisuudesta, iästä tai seksuaalisesta suunatutumisesta riippumatta, toteaa Storgård. – RKP ja lakia valmistellut oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ovat tehneet paljon turvatakseen tarvittavat resurssit, jotta laki toimii myös käytännössä, sanoo Storgård.
– Nykyisen vähemmistövaltuutetun virka muuttuu yhdenvertaisuusvaltuutetuksi. Virka laajenee käsittämään kaiken syrjinnän, eikä vain etnistä syrjintää. Laajennettua toimialaa hoitamaan tullaan perustamaan viisi uutta virkaa.
– Lakiehdotus vahvistaa myös kieltoa sukupuoli-identiteettiä ja sukupuolen ilmaisua kohtaan kohdistuvaa syrjintää. On hyvä, että syrjintäsuoja tulee koskemaan myös eri sukupuolivähemmistöjä, kuten esimerkiksi transsukupuolisia henkilöitä, sanoo Storgård.