Suomen ja Ruotsin väliset siteet ja yhteistyö vahvistuvat

RKP:n ministerit hallitusten välisestä kokouksesta Tukholmassa:

Suomen ja Ruotsin hallitukset kokoontuvat yhteiskokoukseen Tukholmaan maanantaina 16. syyskuuta. Kokoukseen osallistuvat kaikki RKP:n ministerit, opetusministeri ja pohjoismaisesta yhteistyöstä vastaava ministeri, puolueen puheenjohtaja Anders Adlercreutz, liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri, puolueen varapuheenjohtaja Sandra Bergqvist sekä Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Joakim Strand.

Suomen ja Ruotsin välinen yhteistyö on aina ollut tiivistä historiallisistakin syistä. Nyt, ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2009, maiden hallitukset tapaavat yhdessä vahvistaakseen ja tiivistääkseen entisestään yhteyksiä ja yhteistyötä.

– Ruotsi on läheisin kumppanimme, ja pohjoismaisesta yhteistyöstä vastaavana ministerinä olen iloinen, että hallituksemme tapaavat. Siteemme läntiseen naapurimaahamme ovat vahvat. Meillä on paljon mahdollisuuksia laajentaa yhteistyötämme uusiin sektoreihin – ei vähiten siksi, että sekä Suomi että Ruotsi ovat nyt Naton jäsenmaita, sanoo puolueen puheenjohtaja Anders Adlercreutz.

– Meillä on Suomessa ja Ruotsissa samankaltaisia haasteita nuorten hyvinvoinnin, terveyden ja liikunnan puutteen suhteen. Meillä on paljon voitettavaa tehostamalla tiedonvaihtoa ja oppimalla toisiltamme. Tavoitteena on muun muassa löytää ratkaisuja niihin haasteisiin, joita nuoret tänä päivänä kohtaavat, sanoo liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist.

– Tämän tason tapaamisia Ruotsin kanssa tulisi järjestää paljon useammin kuin 15 vuoden välein. Esimerkiksi Vaasa ja Uumaja tekevät päivittäin yhteistyötä yhteisten rakenteiden kautta. Odotan erityisesti tapaamista uuden ruotsalaisen ministerikollegani kanssa keskustellaksemme yhteisistä intresseistämme liittyen Euroopan unioniin ja oikeusvaltioperiaatteeseen sekä pohjoismaisten raja-alueiden rooliin, mukaan lukien Merenkurkun kiinteä yhteys, sanoo Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Joakim Strand.

Muuttuvat olosuhteet lähialueillamme ja epävarma turvallisuustilanne edellyttävät toimintakykyä ja uusia yhteisiä painopisteitä. Samaan aikaan yhteistyöllä on suuria mahdollisuuksia lisätä alueen kilpailukykyä haastavassa globaalissa tilanteessa.

Yhteisessä kokouksessa ministerit keskustelevat siksi Euroopan turvallisuustilanteesta ja siitä, miten siihen voidaan vastata EU:ssa ja Natossa, sekä siitä, miten voimme parhaiten yhdessä tukea Ukrainaa. Agendalla on myös yhteistyön syventäminen fossiilivapaaseen energiaan siirtymisessä ja se, miten maat voivat parantaa kilpailukykyään tutkimuksen ja innovaatioiden avulla. Lisäksi keskustellaan kulttuurivaihdosta ja matkailun edistämisestä.

Suomen ja Ruotsin pääministerit allekirjoittavat kokouksen päätteeksi yhdessä julistuksen suomalais-ruotsalaisesta yhteistyöstä.

– Pohjola on maailman paras aluebrändi, ja joka kerta, kun vahvistamme Suomen yhteyksiä Pohjolaan ja pohjoismaisuuteen, otamme askeleen oikeaan suuntaan, Anders Adlercreutz sanoo.

Ollikainen: Alueet, ruotsin kieli ja omavaraisuus ovat Ylen mietinnössä keskeisiä tekijöitä

Parlamentaarinen Yle-työryhmä, jonka tehtävänä on ollut arvioida Ylen julkisen palvelun tehtäviä ja rahoitusta, on nyt 33 kokouksen jälkeen päässyt yhteisymmärrykseen. Ruotsalaisen kansanpuolueen edustaja työryhmässä, kansanedustaja Mikko Ollikainen pitää mietintöä tärkeänä työkaluna tulevaisuutta ajatellen, jatkuvasti muuttuvassa mediamaisemassa.

Lue edellinen artikkeli

Adlercreutz Suomen ja Ruotsin hallitusten yhteiskokouksesta: Maidemme välinen suhde on lujittunut

Maanantaina 16. syyskuuta Suomen ja Ruotsin hallitukset kokoontuivat yhteiskokoukseen Tukholmassa. Kyseessä on ensimmäinen yhteiskokous sitten vuoden 2009. Opetusministeri ja pohjoismaisesta yhteistyöstä vastaava ministeri, RKP:n puheenjohtaja Anders Adlercreutz on kokouksen antiin tyytyväinen ja iloinen siitä, että siteemme Ruotsiin ovat vahvistuneet entisestään.

Lue seuraava artikkeli