Ruotsalainen kansanpuolue on pitkään ollut sitä mieltä, että pohjoismaiden yhteistyö on luonteva lähtökohta Suomen kansainväliselle politiikalle. Yhteistyö on globaalisti ainutlaatuista ja rakentuu luottamukseen niin kansalaisten kuin maiden ja itsehallintoalueiden välillä. Nyt on aika syventää ja vahvistaa pohjoismaista yhteistyötä entisestään. Epävarman maailmanpoliittisen tilanteen takia tarvitsemme ystäviämme, jotka ajattelevat samansuuntaisesti ja joilla on todellinen tahto parantaa globaalia tilannetta. Tarvitsemme ystäviä, jotka antavat arvoa yksilön vapaudelle ja oikeuksille eivätkä protektionismille ja eristäytymiselle.

Joel Sundström

Poliittinen asiantuntija

Yhteystiedot »

Blomqvist: Pohjoismainen yhteistyö vahvistaa yhteiskuntiamme

Huomenna 23. maaliskuuta vietetään Pohjolan päivää. Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist korostaa pohjoismaisen yhteenkuuluvuuden ja pohjoismaisen yhteistyön suurta merkitystä. Viimeiset vuodet ovat olleet mullistavia. Ensin koronapandemia järkytti turvallisuuden tunnettamme, ja nyt Venäjän julman, täysimittaisen Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyssodan myötä meillä on sota Euroopassa. Tänä aikana pohjoismaisen yhteistyön tärkeys on noussut selkeästi esille sekä yhteistyölle asetettujen odotusten että yhteistyön kehittämismahdollisuuksien osalta, Blomqvist korostaa.

Blomqvist valtioneuvoston selonteosta pohjoismaisista rajaesteistä: Tavoitteena rajaton pohjoismainen arki

Hallitus hyväksyi tänään (10.11.2022) valtioneuvoston selonteon pohjoismaisista rajaesteistä. Selonteko on vastaus hallitusohjelman toteamukseen, jonka mukaan Suomi haluaa helpottaa liikkuvuutta Pohjoismaiden välillä ja toimii aktiivisesti rajaesteiden poistamiseksi ja niiden syntymisen estämiseksi. Vastaava ministeri, pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist korostaa, että on tärkeää, että selonteko voidaan antaa eduskunnalle.

Blomqvist: Yhteistyö vahvistaa Pohjoismaita

23. maaliskuuta vietämme Pohjolan päivää. Tänä päivänä, 60 vuotta sitten, allekirjoitettiin Helsingin sopimus, joka on virallisen pohjoismaisen yhteistyön oikeudellinen kehys. Tänä vuonna juhlimme pohjoismaista yhteistyötä uudessa ja vakavassa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Blomqvist: Pohjoismaat ovat vahvempia yhdessä

Tänään juhlimme sekavin tuntein Pohjolan päivää. Kaikki julkiset tilaisuudet ovat peruttu ja vapaata liikkuvuutta maiden välillä on rajoitettu Covid-19 epidemiasta johtuen. Samanaikaisesti olen saanut nähdä, kuinka hyvin pohjoismainen yhteistyö on sujunut kriisiaikoina. Pidän tiiviisti yhteyttä muiden pohjoismaiden ministerikollegoiden kanssa, keskustellakseen esimerkiksi uusista mahdollisista rajaesteistä jotka kohdistuvat muissa pohjoismaissa asuviin kansalaisiin, pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist sanoo.

Pohjoismaiset rajaesteet poistettava

Eduskunta keskusteli torstaina rajaesteistä pohjoismaiden välillä. Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist totesi avauspuheenvuorossaan, että pohjoismaiset maat ovat 50-luvulta lähtien tehneet työtä kansalaisten paremman yhteistyön ja liikkuvuuden eteen. Kansalaiset ovat kohta 70 vuotta pystyneet liikkumaan pohjoismaissa maasta toiseen ilman passia. Pohjoismaat ovat olleet edelläkävijä.