Talousvaliokunnan jäsen Joakim Strand: ”Hyvä kokonaisuus ravintoloiden tukemiseksi”

Ravitsemisliiketoimintaa on rajoitettu voimakkaasti lainsäädännöllä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Ravintolat, kahvilat ja anniskelupaikat suljettiin 4. huhtikuuta take-away myyntiä lukuun ottamatta. Eduskunta kuitenkin edellytti rajoitukset hyväksyessään, että hallitus valmistelee ravintola-alalle tukimallin, jolla kompensoidaan kohtuullisia kustannuksia ja lievennetään rajoitusten vaikutuksia.

Hallituksen valmistelema malli koostuu kahdesta toisiaan täydentävästä osasta: tuesta uudelleentyöllistämiseen ja hyvityksestä toiminnan rajoittamisesta. Eduskunnan talouslakivaliokunta on tänään saanut valmiiksi ravintolayrittäjien koronatukia koskevan mietintönsä.

Talousvaliokunta ehdottaa mietinnössään, että hallituksen esityksessä ehdotetun ravintolatuen vertailuajankohdan vuoden 2020 tammi-helmikuun rinnalle tuodaan toinen vaihtoehto, joka on vuoden 2019 huhti-toukokuu. Lisäksi talousvaliokunta esittää, ettei hyvityksen määrästä vähennettäisi ELY-keskuksen tai Business Finlandin myöntämää kehittämisrahoitusta.

– Mielestäni pääsimme talousvaliokunnassa hyvään lopputulokseen. Tammi-helmikuu on useiden ravintoloiden kaikkein hiljaisinta aikaa. Talousvaliokunnan ehdotus kannustaa kehittämiseen ja ottaa paremmin huomioon myös sesonkisidonnaiset ravintolat. Uudelleentyöllistämisen tuki laajennettiin koskemaan myös vuokratyötä ja kaiken kaikkiaan 123 miljoonan paketti kasvoi käsittelymme aikana noin 170 miljoonaan euroon, talousvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Joakim Strand (r.) toteaa.

– Ala työllisti ennen koronakriisiä noin 50 000 henkilöä noin 10 000 yrityksessä ja oli liikevaihdoltaan yli 5 miljardia euroa. Jokainen työpaikka, joka saadaan synnytettyä uudelleen tähän maahan on äärimmäisen arvokas, Strand lopettaa.

Bergqvist: Meidän on sopeuduttava uuteen todellisuuteen!

Kansanedustaja Sandra Bergqvist (RKP) totesi tiistaina etänä pidetyssä kenttätapaamisessa, ettei arkielämä koskaan palaa siihen, mikä se oli ennen koronakriisiä.

Lue edellinen artikkeli

Rehn-Kivi: Ravintolat ja kahvilat voidaan taas avata!

Eduskunta hyväksyi tänään 171 miljoonan euron suuruisen tukipaketin ravitsemisyritysten uudelleentyöllistämisen tukemiseksi sekä toiminnan rajoitusten hyvittämiseksi. Lisäksi tartuntatautilakiin hyväksyttiin lisäys, jossa ravintoloiden aukioloon liittyvät vaatimukset määritellään. Määräaikainen laki astuu voimaan 1. kesäkuuta ja on voimassa lokakuun loppuun, jolloin toivotaan koronaepidemian pahimman vaiheen olevan ohi. Kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (RKP) iloitsee siitä, että yhteiskuntaa nyt avataan monella rintamalla uudelleen ja että tärkeä ravintola-ala vihdoin voi jatkaa toimintaansa.

Lue seuraava artikkeli