Thomas Blomqvist: Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen hyväksyminen on historiallinen päätös

Eduskunta hyväksyi tänään sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen . Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon minister ja sote-uudistusta käsittelevän ministerityöryhmän jäsen Thomas Blomqvist on tyytyväinen, että uudistus nyt etenee.

Uudistuksessa RKP:n kädenjälki näkyy erityisesti rahoitusmallissa, Uudenmaan erillisratkaisussa sekä kielellisissä oikeuksissa.

– Rahoitusmalli on ollut kriittinen kysymys RKP:lle, ja meille on ollut tärkeää, että malli on parempi kuin aiemmin esitettyjä malleja. Olemme varmistaneet, että uusien alueiden rahoituksessa otetaan huomioon kasvukeskukset, maahanmuutto ja monikielisyys. Joitakin haasteita on vielä, mutta tämä malli on silti selvästi parempi kuin edellisen hallituksen. Lisäksi siirtyminen uuteen rahoitusmalliin tapahtuu asteittain, mikä antaa meille mahdollisuuden seurata muutosta ja vastata olemassa oleviin haasteisiin, Blomqvist sanoo.

– Uudenmaan erillisratkaisu on ollut ratkaiseva turvatakseen uusmaalaisten yhdenvertaisia vaikuttamismahdollisuuksia ja jotta ihminen pysyy keskiössä, Blomqvist sanoo.
Uusimaa on erillisratkaisun kautta jaettu viiteen hoitoalueeseen.

– Minulle henkilökohtaisesti ja RKP:lle uudistuksessa on ollut myös tärkeää varmistaa palvelua molemmilla kansalliskielillä. Uudistuksen myötä perustetaan kansalliskielilautakunta, jolla on todellisia mahdollisuuksia parantaa kielellistä palveluvalikoimaa, Blomqvist sanoo. Jatkossa jokaisella on oikeus saada hoitoa omalla äidinkielellään – myös käytännössä.

Adlercreutz: Sote-uudistus on tarpeellinen virstanpylväs – mutta työ jatkuu

Eduskunta on tänään historiallisessa äänestyksessä hyväksynyt Marinin hallituksen sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen. Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz on tyytyväinen siihen, että uudistus monen vuoden työn jälkeen viimeinkin on maalissa. Samalla hän painottaa sitä, että kehitystyö mallin parissa jatkuu.

Lue edellinen artikkeli

Henriksson sote-uudistuksesta: Historiallinen päätös

Eduskunta on tänään hyväksynyt esityksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseksi. RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson iloitsee historiallisesta päätöksestä.

Lue seuraava artikkeli