Adlercreutz: Sote-uudistus on tarpeellinen virstanpylväs – mutta työ jatkuu

Eduskunta on tänään historiallisessa äänestyksessä hyväksynyt Marinin hallituksen sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen. Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz on tyytyväinen siihen, että uudistus monen vuoden työn jälkeen viimeinkin on maalissa. Samalla hän painottaa sitä, että kehitystyö mallin parissa jatkuu.

– Tarvitsemme sote-uudistuksen ja tämä malli on looginen ratkaisu. Olemme yksimielisiä siitä, että sosiaali- ja terveydenhuollosta huolehtimiseen tarvitaan suurempaa organisaatiota. Nyt meillä on siihen hyvä lähtökohta. Samalla on selvää, että hyvinvointialueita tulee johtaa demokraattisesti, ja tähän tämä malli myös perustuu, Adlercreutz sanoo. 

Sote-uudistus tähtää terveydenhuollon parantamiseen mutta myös suomalaisen väestön terveyserojen kaventamiseen. Adlercreutzin mukaan tämä tarkoittaa automaattisesti sitä, että tulonsiirtoja tarvitaan. 

– Terveystilanne eri puolella Suomea vaihtelee ja enemmän resursseja tarvitaan siellä missä väestö on iäkkäämpää ja sairaampaa. Tämä johtaa tulonsiirtoihin, sillä kokonaiskustannukset eivät saa lähteä laukalle. Kunnissa on iso investointipaine ja vaikka tulonmenetys tässä mallissa on huomattavasti pienempi kuin edellisen hallituksen ehdotuksessa rahoitusmalli ei ole ongelmaton. Tämän takia on syytä seurata kuntien taloudellista tilannetta tarkkaan uudistuksen käyttöönoton jälkeen ja muokata rahoitusmallia tarpeen mukaan.

Bergqvist: Nyt uuden Kirjalansalmen sillan ja Hessundinsalmen sillan rahat on hyväksytty!

Eduskunta saattoi keskiviikkona päätökseen vuoden 2021 kolmannen lisätalousarvion käsittelyn. Päätöksellä hyväksytään myös ne 128 miljoonaa euroa, jotka ovat myönnetty Kirjalansalmen ja Hessundinsalmen siltojen uusimiselle Paraisilla. Kansanedustaja Sandra Bergqvist (Rkp) on erittäin tyytyväinen siihen, että siltojen tulevaisuus on nyt turvattu.

Lue edellinen artikkeli

Thomas Blomqvist: Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen hyväksyminen on historiallinen päätös

Eduskunta hyväksyi tänään sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen . Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon minister ja sote-uudistusta käsittelevän ministerityöryhmän jäsen Thomas Blomqvist on tyytyväinen, että uudistus nyt etenee.

Lue seuraava artikkeli