Venäjän haluttomuudella tehdä yhteistyötä selvityksessä elokuussa tapahtuneen oppositiojohtajan Aleksej Navalnyjin myrkytyksen jälkeen tulisi olla tuntuvia vaikutuksia.
Näin sanoo europarlamentaarikko Nils Torvalds (SFP/Renew).
Venäjän oppositiojohtaja Aleksej Navalnyj, joka myrkytettiin lennolla 20. elokuuta, herätettiin maanantaina koomasta berliiniläisessä sairaalassa.
Saksan hallitus ilmoitti viime viikolla todisteiden osoittavan yksiselitteisesti, että Navalnyj myrkytettiin Venäjällä kehitetyllä kemiallisella aseella Novitjokilla.
Sekä EU että Nato ovat sen jälkeen esittäneet uusia vaatimuksia, jotta Venäjän hallitus tekisi yhteistyötä Navalnyjin murhayritystä koskevassa selvityksessä mutta Venäjä on tähän asti kieltäytynyt.
– Venäjän haluttomuudella selvittää, miten heidän oppositiopoliitikko myrkytettiin, on nyt oltava tuntuvia vaikutuksia, Nils Torvalds sanoo.
– Koska Venäjän turvallisuuspalvelu seurasi tiiviisti Navalnyjin toimia hänen Siperian-matkansa aikana, Tjeka/KGB:n seuraajalla on nimenomainen vastuu – ja on syytä korostaa, se on myös historiallinen rasite.
Saksassa, EU:n puheenjohtajamaassa vuoden vaihteeseen saakka, käydään parhaillaan sisäpoliittista keskustelua siitä, pitäisikö Venäjään kohdistettaviin uusiin pakotteisiin sisällyttää kielto saattaa päätökseen suuri Nord Stream 2 – kaasuputkihanke.
– Nord Stream 2:lla on suuri merkitys erityisesti Saksan tulevassa energiahuollossa. Samalla EU:n on otettava vastuu osoittamalla Venäjälle, että se voi kieltäytyä yhteistyöstä, sanoo Nils Torvalds.
Kiistanalainen Nord Stream 2 – hanke, jonka vuotuinen kuljetuskapasiteetti on arviolta 110 miljardia kuutiometriä, on jo lähes valmis.
Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti tammikuussa, että hanke odotettiin valmistuvan vuoden 2020 lopussa tai vuoden 2021 alussa.