Torvalds: Monia avoimia kysymyksiä liittyen EU:n metsäkatoasetukseen

On kulunut vuosi siitä, kun Euroopan parlamentti hyväksyi uuden lainsäädännön, joka kielsi metsäkatoa aiheuttaneiden tuotteiden myynnin EU:ssa. Mutta monet kysymykset lainsäädännön täytäntöönpanoon liittyen ovat yhä auki.

Metsäkatoasetuksen on määrä tulla voimaan 30. joulukuuta 2024. Tuolloin kaikkien toimijoiden ja yritysten on osoitettava, ettei heidän tuotteensa ole aiheuttaneet metsäkatoa 31. joulukuuta 2020 jälkeen. Täytäntöönpanon käytännön näkökohtiin liittyy yhä monia teknisiä kysymyksiä, jotka ovat ratkaisematta. Useat jäsenmaat ovat mm. laiminlyöneet aikataulunsa nimetäkseen toimivaltaiset viranomaiset asetuksen täytäntöönpanoon. Tästä syystä europarlamentaarikko Nils Torvalds (RKP/Renew) esitti komissiolle kirjallisen kysymyksen helmikuussa siitä, miten kaikilla markkinatoimijoilla voi olla aikaa sopeutua uusiin sääntöihin sekä siitä, onko komissiolla aikomuksena myöntää lisäaikaa, koska asiassa on edelleen paljon epäselvyyksiä.

Torvalds on nyt saanut vastauksen kysymykseensä, jossa komissaari Virginius Sinkevicius kertoo, että komissio on työstämässä ohjeasiakirjaa asetuksen täytäntöönpanoon. Mutta vastaus ei tyydytä Torvaldsia.

– Useita epäselvyyksiä jää vielä seuraavan komission ja parlamentin selvitettäviksi. Siksi en voi nähdä, että suunniteltu aikataulu täytäntöönpanolle voisi pitää, Torvalds sanoo.

Asiassa ei ehditä tehdä lisätoimenpiteitä ennen europarlamentin taukoa tulevien EU-vaalien alla.

Borgarsdóttir Sandelin haluaa jatkaa RKP:n varapuheenjohtajana

Silja Borgarsdóttir Sandelin asettuu ehdolle jatkokaudelle RKP:n varapuheenjohtajana. Hän on toiminut puolueen varapuheenjohtajana vuodesta 2016.

Lue edellinen artikkeli

Adlercreutz: Haastava mutta välttämätön kehysriihi

– Kehysriihi ei ollut helppo harjoitus. Tämän tiesimme jo etukäteen. Sopeuttamispäätökset olivat vaikeita ja ne koskevat yhteiskuntaa hyvin laajasti. Valitettavasti päätökset ovat kuitenkin välttämättömiä. Talousnäkymät ovat hallitusneuvotteluiden jälkeen muuttuneet merkittävästi ja siksi tasapainottavia lisätoimenpiteitä tarvitaan, Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz sanoo.

Lue seuraava artikkeli