Torvalds: Päästökauppa on pelastettu ja EU:n vihreä siirtymä jatkuu oikealla tiellä

Euroopan parlamentti palautti kaksi viikkoa sitten täysistunnossa ehdotuksen EU:n päästökauppajärjestelmän uudistamisesta takaisin ympäristövaliokunnalle parlamentin enemmistön kannattaman ratkaisun löytämiseksi. Poliittisten ryhmien pääneuvottelijoiden tehokkaasti käytettyjen kahden viikon jälkeen, Euroopan parlamentti hyväksyi nyt uuden kompromissin täysistunnossaan 22. kesäkuuta.

– Ulkopuolisten silmin prosessi saattaa tuntua käsittämättömältä, mutta kaksi viikkoa sitten äänestettyä ehdotusta ei lopulta tarvinnut kovin paljon päivittää. Joskus prosesseja ei vain voi kiirehtiä, jotta kaikki poliittiset ryhmät voisivat tuntea, että heidän äänensä on tullut kuuluviin. Suurin ero edelliseen ehdotukseen on, että otamme nyt paremmin huomioon eurooppalaisen teollisuutemme erityisolosuhteet, jotka johtuvat Venäjän sodasta. Samalla kaikki ymmärtävät, että tämä vaatii nopeutettua päästöjen vähentämistä tulevaisuudessa, sanoo Nils Torvalds (RKP / Renew Europe).

Torvalds osallistui itse ratkaiseviin neuvotteluihin parlamentin kolmanneksi suurimman poliittisen ryhmän Renew Europen edustajana ja ymmärtää siten hyvin sekä neuvottelujen poliittiset lähtökohdat, että neuvottelutulosten vaikutukset. Päästökaupan uudistus on välttämätön, jotta ilmastotavoitteet, joihin EU on sitoutunut Pariisin ilmastosopimuksessa sekä viime vuonna omassa ilmastolaissaan, olisivat realistisesti saavutettavissa.

– Monet lakiesitykset osana vihreän siirtymän lakipakettia riippuivat päästökaupan tuloksesta. Parlamentin äänestystuloksen kautta voimme olla luottavaisin mielin, että EU:n vihreä siirtymä jatkuu oikealla tiellä, Torvalds huomauttaa.

Suomen kannalta oli erityisen tärkeää, että talvimerenkulun erityisasema huomioidaan – tulos, joka ei suinkaan ollut itsestään selvä, vaan koordinoidun ja strategisen vaikuttamistyön mahdollistama.

Äänestystuloksen seurauksena parlamentti aloittaa kesälomien jälkeen loppuneuvottelut Eurooppa-neuvoston ja komission kanssa. Tšekki aloittaa 1. heinäkuuta neuvoston uutena puheenjohtajamaana ja näiden neuvottelujen voidaan olettaa nousevan korkealle heidän prioriteeteissään.

Astrid Thors Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA hallituksen jäseneksi

Euroopan parlamentti nimitti keväällä Astrid Thorsin yhdeksi kahdesta edustajastaan ​​Parmassa toimivan Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) hallitukseen. Hallituksen tehtävänä on mm. hyväksyä erillisviraston budjetti ja työohjelmat sekä valvoa niiden toteutumista. Sääntömuutoksen myötä kaikilla jäsenmailla on nyt yksi edustaja EFSA:n hallituksessa, ja tämän lisäksi Euroopan parlamentilla on kaksi edustajaa. Hallituksessa on myös kansalaisyhteiskunnan edustaja.

Lue edellinen artikkeli

Borgarsdóttir Sandelin puoluejohtajakokoukseen Brysseliin

Euroopan parlamentin liberaalipuolueiden poliittinen ryhmittymä Renew Europe, johon Suomen ruotsalainen kansanpuolue kuuluu, pitää huippukokouksen Brysselissä 23. kesäkuuta. RKP:ta edustaa varapuheenjohtaja Silja Borgarsdóttir Sandelin. Kokouksessa määritellään yhteiset suuntaviivat ajankohtaisille haasteille. Mukana on muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron, La République En Marchen (LREM) puoluejohtaja. Lisäksi tilaisuuteen odotetaan kahdeksan pääministeriä ja useita EU-komissaareja.

Lue seuraava artikkeli