Torvalds-raportti asettaa suunnan EU:n pankkiunionille

Eurooppa parlamentin talous- ja valuutta valiokunta hyväksyi tänään Europarlamentaarikko Nils Torvalds:in (RKP/ALDE) raporttia eurooppalaisesta pankkiunionista.

Raportti, jota tunnetaan Torvalds-raporttina, määrittää parlamentin linjaa pankkiunionin tulevaisuudelle.

– Tämä kysymys on paljon esillä EU:ssa juuri nyt. Pankkiunioni, jota alettiin rakentaa 2008 kriisin jälkeen, on tähän asti ollut menestys sekä talouden vakaudelle että reaali taloudelle. Pankkiunioni ei ole kuitenkaan vielä rakennettu valmiiksi ja järjestelmässä on edelleen merkittäviä riskejä. Italian hankala tilanne jossa epäluottamus taloudelliseen järjestelmään korkeiden korkojen takia on esimerkki tästä, Torvalds toteaa.

Torvalds-raportti luo suuntaviivat siitä kuinka EU:n työtä pankkiunionin parissa tulisi kehittää saavuttaakseen yhteistä päämäärää vakaasta taloudellisesta viitekehyksestä. Raportissa todetaan että syvennetty pankkiunioni turvaisi talouksiamme kriiseiltä, helpottaisi sijoittamista ja antaisi kuluttajille parempaa valikoimaa taloudellisista tuotteista, kuten lainoja ja sijoituskohteita. Raportti nostaa myös esille ajankohtaisia kysymyksiä kuten tarve paremmalle yhteistyölle maiden välillä pankkisektorin rahanpesua vastaisessa työssä.

– Kysymyksessä pankkiunionin tulevaisuudesta on selkeitä ideologisia eroja. Kollegat oikealta priorisoivat riskien minimoimista kun taas vasemmalla suositaan riskien jakamista saavuttaakseen taloudellista tasapainoa. Siksi olen iloinen siitä että pystyin rakentamaan kompromissia joka ottaa molempien puolten näkökulmat huomioon ja joka sai laajan tuen valiokunnassa. Luulen että tie eteenpäin täytyy näyttää tältä. Emme saa jäädä ideologisiin loukkuihin jos haluamme jatkaa pankkiunionin vahvistamista. Tämä raportti määrittää mahdollista suuntaa työlle pankkiunionin vahvistamiseksi.

Valiokunta hyväksyi raportin erittäin laajalla enemmistöllä: 35 jäsentä äänesti puolesta ja 5 vastaan. Nyt on enää yksi äänestys Euroopan parlamentin istunnossa jäljellä ennen kun Torvalds-raportti hyväksytään koko parlamentin kantana.

Keskinen: Seuraavan hallituksen täytyy sitoutua edistämään tasa-arvoa


Helsingin RKP on tänään asettanut Lotta Keskisen ehdolle kevään 2019 eduskuntavaaleihin. Lotta Keskinen on RKP:n naisjärjestön Svenska Kvinnoförbundet’in varapuheenjohtaja ja RKP:n puoluevaltuuston jäsen.

Lue edellinen artikkeli

Kotimainen ruoantuotanto on tärkeä maan turvallisuudelle


Elämme tällä hetkellä siirtymävaihetta maailmassa. Planeettamme tulevaisuus on riippuvainen kestävästä ilmastopolitiikasta. Maa- ja metsätaloudella on tärkeä rooli, jos haluamme saavuttaa ilmastotavoitteemme, sanoi RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna

Lue seuraava artikkeli