Tulevaisuusvaliokunta vierailee Vaasassa

Kansanedustaja Joakim Strand (r.) on puheenjohtajan ominaisuudessa kutsunut eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan Vaasaan. Tulevaisuusvaliokunta on aikaisemmin syksyllä tutustunut tutkimuskeskus CERNiin Sveitsissä, mutta valiokunnan ainoa virallinen kotimaanmatka suuntautuu Vaasaan.

Tulevaisuusvaliokunta käsittelee tulevaisuuden kehitykseen vaikuttavia tekijöitä, tulevaisuuden tutkimusta ja teknologiakehityksen vaikutuksia. Valiokunnan toimialaan kuuluvat myös muun muassa valtioneuvoston tulevaisuusselonteko ja YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma (Agenda2030).

Olennainen osa matkaa on käydä sisäisiä keskusteluja valiokunnan tulevan vaalikauden painopistealueista. Valiokunta on myös tavannut/tulee tapaamaan muun muassa Vaasan kaupungin, Vaasan hovioikeuden,

Ammattikorkeakoulu Novian, Vaasan Yliopiston, Vaasan ammattikorkeakoulun, Wärtsilän, Merenkurkun neuvoston, Vaasan Sähkön ja Wasa Innovation Centerin edustajia.

– Arvostan suuresti, että niin moni kollega puoluerajojen yli kiireisestä syksystä huolimatta ovat valmiita panostamaan kaksi päivää Vaasan-vierailuun keskellä viikkoa. Aloitimme kiertoajelulla, jonka aikana näytimme eri investointeja ympäri kaupunkia – sairaalasta Vaskiluodon projekteihin. Kollegat nauttivat myös Strömsö-vierailusta ja moni oli vakuuttunut, että osittain myös sen takia saimme todistaa Sportin voittoa illemmalla. ”Meni niin kuin Strömsössä!” on legendaarinen sanonta, joka on tunnettu koko maassa! toteaa Strand.

– On arvokasta pystyä antamaan syvällisempi kuva energiateknologiaklusterista ja ympärillä olevasta ekosysteemistä. Vaasalainen energia- ja ilmastoteknologia voi pelastaa maailman. On hienoa, että meillä on ystäviä eri puolueista ja eri puolelta Suomea, jotka yhdessä Vaasan seudun kanssa haluavat vahvistaa Suomea ja juuri tätä sektoria, Strand jatkaa.

Matkalle osallistuvat valiokunnan puheenjohtaja Joakim Strand (r.), varapuheenjohtaja Pirkka-Pekka Petelius (vihr.), sekä valiokunnan jäsenet Marko Asell (SDP), Ville Kaunisto (kok.) Ari Koponen (ps.), Sari Tanus (KD) ja Sinuhe Wallinheimo (kok.).

SINUHE WALLINHEIMO (KOK.): ” – Mielestäni kaikkien kansanedustajien pitäisi tutustua Vaasan energiaklusteriin. Täältä jokainen maakunta ja edustaja voisi oppia jotain. Täällä tehdään maailmanluokan innovointia monella saralla.”

PIRKKA-PEKKA PETELIUS (VIHR): ” – Eräs Tulevaisuusvaliokunnan keskeisistä tehtävistä on teknologiavaikutusten arviointi. Tällä matkalla olemme saaneet havaita Vaasan seudun laaja-alaisen dynaamisuuden uusien teknologioiden kehittäjänä sekä ennakkoluulottomana käyttäjänä. Eri toimialojen yhteen sovittaminen on myös alueen suuri vahvuus.”

ARI KOPONEN (PS): ” – Joka viikko eduskunnan salissa kuuluu varsinkin vihreiltä syytöksiä suomalaisia kohtaan, miten me emme tee mitään ilmastonmuutoksen eteen. Tämä vierailu Vaasan energiaklusterin vieraana osoitti jälleen, kuinka paljon me oikeasti teemme ongelman korjaamisen eteen. Suosittelen vierailua Vaasaan koko vihreiden eduskuntaryhmälle!”

VILLE KAUNISTO (KOK): ” – Vaasan seudun yritys- ja innovaatiomaailmasta on hienoa viedä oppeja kotipuoleen yhteistyön mahdollisuuksista.”

SARI TANUS (KD): ” – Vaasassa on tekemisen meininki monella sektorilla. Haasteet on nähtävä mahdollisuuksina. Asenne ja tahtotila ratkaisevat ja sitä kaupungista löytyy. Upeaa oli nähdä tätä myös jäähallissa ja todistaa Vaasan Sportin 5-4 voitto Kookoosta. Siitä se nousu alkoi!”

MARKO ASELL (SDP): ” – Tulevaisuusvaliokunnan matka on mennyt kuin Strömsöössä, jossa myös kävimme. Vaasan seudun vaikuttajien kova itseluottamus, rohkeus ja luova ”hulluus” on selvästi avain menestykselle. Yritysten vahva osaaminen ja yhteistyökyky takaa menestyksen myös jatkossa. Vaasassa on nostetta.”

Rehn-Kivi: Nyt tarvitaan ennaltaehkäiseviä toimia


– Ajoissa toimiminen säästää toisesta, kalliimmasta päästä.

Lue edellinen artikkeli

Torvalds: Ilmasto voitti tänään


Tänään, 28 marraskuuta Europarlamentti on äänestänyt kahdesta mietinnöstä jotka nostavat esille parlamentin kannat ja alleviivaa ilmastokriisin hätätilaa ja toimien tarvetta. Europarlamentaarikko Nils Torvalds (RKP/RENEW) haluaa EU:n ottavan globaalin ilmastojohtajuuden ja olevan ilmastoneutraali vuonna 2050 mennessä.

Lue seuraava artikkeli