Uusi tiedustelulaki tarvitaan, mutta turvallisuus edellyttää myös muuta

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän mukaan uusi tiedustelulaki tarvitaan. Samalla ryhmä painottaa, että perustuslain muuttaminen on aina suuri periaatteellinen kysymys.

Nykyistä perustuslakiamme ei ole koskaan muutettu kiireellisessä järjestyksessä. Siksi tämän menettelyn käyttöön ottamiselle on oltava riittävät ja erittäin perustellut syyt.

– Hallituksen tietämys perustuslakikysymyksistä ei osoittautunut hyväksi sote-uudistuksen yhteydessä. Toivottavasti hallitus ymmärtää tämän, sanoo RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson Ruotsalaisen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa.

– Hallituksen on nyt selkeästi osoitettava erot normaalin ja kiireellisen käsittelyn välillä, esimerkiksi lain voimaantulon aikataulun osalta. Kiireellisen käsittelyn edut on huolellisesti punnittava, mutta me emme siis sulje sitä pois. Pallo on nyt hallituksella, sanoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Stefan Wallin.

Ruotsalainen eduskuntaryhmä muistuttaa, ettei tiedustelulaki yksinään johda siihen, että kaikki terrori-iskut automaattisesti voitaisiin ehkäistä tai estää. Turvallisuus edellyttää myös monia muita toimenpiteitä.

– Yhtä keskeinen kysymys on miten resurssit kohdennetaan, jotta turvallisuus voidaan parhaiten taata. Suojelupoliisilla, poliisilla ja tuomioistuinlaitoksella tulee olla tarvittavat määrärahat. Myös turvapaikkaprosesseja on nopeutettava ja kotouttamistoimenpiteitä vahvistettava. Humanitääriset oleskeluluvat on otettava käyttöön, jotta paperittomien määrä ei kasva hallitsemattomasti. Samalla ne henkilöt, jotka ovat saaneet lopullisen kielteisen turvapaikkapäätöksen, tulee käännyttää sellaisiin paikkoihin, minne on turvallista palata, sanoo Henriksson.

Torvalds: Korkeatasoisen koulutuksen on tavoitettava kaikki

RKP:n presidenttiehdokas Nils Torvalds on huolissaan Suomen koulutuksen epätasa-arvoistumisesta. ”Loviisan wanhat talot” -tapahtumassa tänään Torvalds korostaa toimivan koulutuksen tärkeyttä kaikilla tasoilla ja kaikilla alueilla.

Lue edellinen artikkeli

Tarvitaan kunnon perheuudistus

Pintaraapaisu ei riitä, vaan hallituksen on osoitettava, että se on valmis investoimaan lapsiperheiden arkeen. Näin toteaa Ruotsalainen eduskuntaryhmä, joka aloitti kesäkokouksensa Ahvenanmaalla maanantaina.

Lue seuraava artikkeli