Tarvitaan kunnon perheuudistus

Pintaraapaisu ei riitä, vaan hallituksen on osoitettava, että se on valmis investoimaan lapsiperheiden arkeen. Näin toteaa Ruotsalainen eduskuntaryhmä, joka aloitti kesäkokouksensa Ahvenanmaalla maanantaina.

Ryhmän puheenjohtaja Stefan Wallinin mukaan on hyvä, että hallituksessa ollaan havaittu tarve uudistaa perhevapaita.

– Uudistus pitää viedä läpi nyt. Ei riitä, että esitetään kustannusneutraaleja malleja, jotka tuovat mukanaan vain pieniä säätöjä perhevapaisiin. Nyt pitää antaa selkeä signaali siitä, että yhteiskunta on valmis panostamaan lapsiperheisiin. Se on viisas investointi tulevaisuuteen, sanoo Wallin.

RKP esitti jo vuosi sitten oma mallinsa. Se sisältää kolme perusteellista toimenpidettä. RKP haluaa pidentää ansiosidonnaista perhevapaata yhteensä 18 kuukauteen (6+6+6), samoin kuin Ruotsissa. Osaltaan tämän toimenpiteen ansiosta voidaan kotihoidontuen ennimäiskesto lyhentää korkeintaan 13 kuukauteen. Perheet voivat hyödyntää tukea joustavasti kunnes lapsi on kouluikäinen. Kolmanneksi RKP haluaa, että kaikille yli kolmevuotiaille lapsille taataan neljä tuntia maksutonta varhaiskasvatusta, mikä voi jopa puolittaa päivähoitomaksut.

– Tarvitsemme perhevapaiden uudistuksen, joka on tätä päivää. Meidän mallimme on lapselle turvallinen ja se on perheille joustava. Samanaikaisesti isät ottavat suuremman vastuun. Se antaa myös kaikille lapsille oikeuden osallistua varhaiskasvatukseen. Nykyisellään vain kolme neljästä lapsesta Suomessa osallistuu varhaiskasvatukseen. Olemme siinä selvästi muita pohjoismaita jäljessä, sanoo RKP:n puoluejohtaja Anna-Maja Henriksson.

Uusi tiedustelulaki tarvitaan, mutta turvallisuus edellyttää myös muuta

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän mukaan uusi tiedustelulaki tarvitaan. Samalla ryhmä painottaa, että perustuslain muuttaminen on aina suuri periaatteellinen kysymys.

Lue edellinen artikkeli

Kaksitoista toimenpidettä heikoimmassa asemassa olevien auttamiseksi

Yhteiskunnan jakautuminen tulee pysäyttää. Haluamme estää ja ennaltaehkäistä syrjäytymistä ja esitämme siksi 12 kohtaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevien tilanteen parantamiseksi.

Lue seuraava artikkeli