Vad säger Sannfinländarna nu?

Anna-Maja Henriksson är kritisk till gränsen på tusen födslar per år som grund för ett förlossningssjukhus existensberättigande.

– Det finns inga undersökningar som visar på att ett förlossningssjukhus med tusen födslar skulle vara en mer patientsäker inrättning än till exempel ett sjukhus med 800 födslar. Inte heller de experter som social- och hälsovårdsutskottet hört har kunnat framföra bevis på detta, säger Henriksson.

Riksdagen debatterade på torsdagen medborgarinitiativet om en ändring av jourförordningen som berör förlossningsverksamheten. Henriksson är besviken på att det verkar finnas en enighet bland många partier om att slakta jourande sjukhus och förlossningsenheter i hela landet.

– När medborgarinitiativet behandlades i social- och hälsovårdsutskottet framförde jag en avvikande åsikt som enbart Kristdemokraterna stödde. Detta förvånar mig. Sannfinländarna lovade i sitt valprogram att ändra jourförordningen ifall de sitter i regeringen, men vad har hänt. Tänker Sannfinländarna stå upp för vad de lovat eller har de vänt kappan även i denna fråga, undrar Henriksson.

Svenska riksdagsgruppen har även under förra regeringsperioden flera gånger ifrågasatt jourförordningen.

– Mindre sjukhus har under årtionden klarat av att producera en kvalitativ vård. Vill man verkligen att avstånden till sjukhus ska öka, när vi vet att en lyckad behandling ofta beror på en snabb tillgång till kvalitativ vård, frågar Henriksson.

RKP:n uusi puoluesihteeri on Fredrik Guseff

Olen erittäin iloinen valinnasta. Tämä on minulle unelma-ammatti, ja odotan innolla mahdollisuutta saada olla mukana nostamassa RKP:tä kohti uusia korkeuksia.

Lue seuraava artikkeli