Vantaan ja Keravan hyvinvointialue edistyy haasteista huolimatta – positiivista kehitystä ruotsinkielisten palveluille

Hyvinvointialue on vuoden aikana työskennellyt määrätietoisesti tehostaakseen toimintaansa ja löytääkseen uusia ratkaisuja vaikeista taloudellisista edellytyksistä huolimatta. Vaikka valtion lisärahoitushakemusta ei hyväksytty, toteutetut säästötoimet ovat osoittaneet henkilöstömme vahvuuden ja joustavuuden. Sektoreitaan tarkastelemalla alue on onnistunut löytämään kustannustehokkaita ratkaisuja, ja vuokratyövoiman käyttö on vähentynyt merkittävästi.

– Olemme ylpeitä siitä, että olemme onnistuneet vähentämään vuokratyövoiman käyttöä. Tämä on sekä strategisten toimien että onnistuneen rekrytoinnin tulos, sanoo RKP-ryhmän puheenjohtaja Patrik Karlsson.

Yksi vuoden suurimmista saavutuksista on ollut niin sanotun kielilisän käytön lisääntyminen. Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on kaksikielinen alue, joka pyrkii tarjoamaan palveluja sekä suomeksi että ruotsiksi. Tällä hetkellä 62 henkilöä saa kielilisää ruotsinkielisten palveluiden takaamiseksi. Tämä on tärkeä askel eteenpäin, mutta johdon mukaan työtä on edelleen paljon jäljellä.

– Nyt keskitymme toimivaan ruotsinkieliseen puhelinpalveluun, joka on kehitteillä oleva hanke. Toiveena on, että koko ruotsinkielinen puhelinpalvelu toimii paremmin vuoden 2025 aikana, sanoo Karlsson.

Toinen tärkeä kysymys, jonka RKP nostaa esiin, on hyvinvointialueiden yhteistyön kehittäminen HUS-yhtymän kanssa. RKP:n mukaan tarvitaan selkeämpää omistajaohjausta ja hyvinvointialueiden aktiivisempaa roolia sairaanhoitopiirin toimintaan liittyvissä päätöksissä.

Vuoden 2025 budjettineuvotteluiden yhteydessä poliittinen työskentely on ollut rakentavaa, ja RKP on tukenut esitettyä taloussuunnitelmaa. Budjetti sisältää muun muassa valtuustoryhmille myönnettävien tukien 10 prosentin vähennyksen sekä asiakasmaksujen tasauksen, johon RKP esitti maltillisempaa korotusta.

– Odotamme innolla, että voimme vuonna 2025 edelleen kehittää hoito- ja hoivapalveluita ja varmistaa, että kaikki saavat tarvitsemansa avun. Aiomme jatkossakin panostaa lapsiin ja nuoriin sekä tehdä yhteistyötä Vantaan ja Keravan kanssa varmistaaksemme positiiviset tulokset pitkällä aikavälillä, sanoo valtuutettu Hanna Holmberg-Soto.

Andersson ja Wickström: Eduskunnan joululahjarahat hyödyttävät koko ruotsinkielistä Suomea

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta on tänään hyväksynyt mietintönsä ensi vuoden valtionbudjetista, ja samalla päättänyt niin kutsuttujen joululahjarahojen jakamisesta. Otto Andersson ja Henrik Wickström ovat Ruotsalaisen eduskuntaryhmän jäseniä valtiovarainvaliokunnassa ja sen jaostoissa, ja ovat neuvotelleet siitä, miten kyseiset rahat jaetaan. Neuvottelut ovat onnistuneet, kun usean tärkeän kohteen rahoitus on onnistuttu turvaamaan. Rahoitus kohdistuu tärkeisiin liikennehankkeisiin, kulttuuriin, kansalais- ja tuottajajärjestöihin.

Lue edellinen artikkeli

Vain RKP antoi tukensa Raaseporin sairaalan palveluille

RKP Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella ehdotti tänään hallituksen kokouksessa, että HUSille myönnettäisiin korkeampi taloudellinen kehys, jotta hyvinvointialue voisi neuvotella HUSin kanssa tärkeiden palveluiden, kuten esimerkiksi sytostaattihoitojen, säilyttämisestä Raaseporin sairaalassa. RKP:n ehdotus perustui puolueen omaan budjettiehdotukseen eikä olisi aiheuttanut lisäkustannuksia hyvinvointialueelle. Ehdotuksen mukaan HUS olisi saanut käytettäväkseen noin 20 miljoonaa euroa enemmän. Hyvinvointialueen kanta oli ratkaiseva, sillä Helsinki on valmis lisäämään määrärahoja HUSille.

Lue seuraava artikkeli