Suomen linjan täytyy olla se, että kannamme kansainvälisen vastuumme, mutta samalla panostamme operaatioihin osallistuvien turvallisuuteen.
Suomi haluaa vahvistaa panostusta kansainväliseen operaatioon Irakissa terrorijärjestö ISIS:in vastaisen taistelun osana. Kansanedustaja Stefan Wallin (r.) näkee operaation OIR, Operation Inherent Resolve, menestyksenä. Eduskunta on keskustellut valtioneuvoston selonteosta Irak-operaatiosta.
− Operaation tavoitteisiin pääseminen on ollut odotettua nopeampaa. Nykyinen vaiheen tavoitteena on ISIS:in tuhoaminen ja Irakin ja Syyrian turvallisuustilanteen vakauttaminen. Operaation seuraava vaihe on tilanteen normalisointi, Wallin sanoi Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenvuorossa.
Vuonna 2015 Suomi lähetti 50 sotilasta Irakiin. Heidän tehtävänsä on kouluttaa kurdien peshmerga-sotilaita ja Irakin turvallisuusjoukkojen sotilaita, jotta he vuorostaan voisivat vakauttaa turvallisuustilannetta ja taistella terrorijärjestö ISIS:iä vastaan. Tähän mennessä suomalaiset ovat kouluttaneet yli 3000 paikallista sotilasta. Suomi on päättänyt operaation vahvistamisesta yhteensä 80 sotilaskouluttajaan.
− Suomen kaltaisella maalla on velvollisuus myös historian perinnön kautta myötävaikuttaa taistelussa ISIS:in aiheuttamia karmeuksia ja tuhoa vastaan, Wallin sanoi.
Hän huomautti kuitenkin, että kyseinen hanke ei ole riskitön.
− Suomen linjan täytyy olla se, että kannamme kansainvälisen vastuumme, mutta samalla panostamme operaatioihin osallistuvien turvallisuuteen. Heidän turvallisuutensa on meidän vastuullamme, Wallin painotti.
Operaatiolla tähdätään tilanteen vakauttamiseen koko maailmassa.
− Pitkällä tähtäimellä on meidän kaikkien etu, myös suomalaisten etu, että ISIS:in eteneminen Irakissa estetään. Tosiasia on myös se, että jokainen kriisinhallinta- tai koulutusoperaatio, johon Suomi osallistuu, antaa meille kokemuksia, joita voimme hyödyntää myös kotikentällä, Wallin sanoi.
Hän muistutti, että Kurdistanissa on kaksi miljoonaa pakolaista.
− Sotilaallisen yhteistyön ohella tarvitaan myös kehitysyhteistyötä sekä toimenpiteitä, jotka edistävät oikeusvaltion ja demokratiakysymysten kehitystä. On hyvä, että Suomi tukee Irakissa toimintaa, jonka tavoitteena on parantaa erityisesti pakolaisnaisten asemaa, Wallin sanoi.
Suomen ohella Pohjoismaista osallistuvat OIR-operaatioon myös Ruotsi, Norja ja Tanska.