RKP:n varapuheenjohtaja Henrik Wickström on pöyristynyt listasta joka julkaistiin samalla kun HUS-Yhtymän hallituksen esityslista julkaistiin. Hallitus kokoontuu maanantaina ja esityksessä on muun muassa henkilöstöetuuksien leikkauksia, Porvoon sairaalan ympärivuorokautisen yhteispäivystyksen lakkauttaminen, Lohjan sairaalan ympärivuorokautisen yhteispäivystyksen ja synnytyssairaalan lakkauttaminen sekä muutoksia Raaseporin yleisessä lääkäripäivystyksessä.
– On absurdia säästää aluesairaaloiden palveluissa ja henkilöstöetuuksissa. Näitä säästökohteita ei voida toteuttaa. Olen todella pöyristynyt tästä ehdotuksesta. Näillä toimenpiteillä emme voi tarjota niitä palveluita jota meidän alueen asukkaat tarvitsevat . Tämä olisi jatkumo HUSn keskittämispolitiikalle, jota en voi hyväksyä. Lohjan synnytyssairaalaa tai yhteispäivystystä ei saa lakkauttaa. Sama koskee Porvoon päivystystä ja Raaseporin yleistä lääkäripäivystystä. Se, että tehdään leikkauksia henkilöstöetuuksissa tässä tilanteessa antaa huonon viestin, sanoo Wickström joka myös toimii Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen toisena varapuheenjohtajana.´
Wickström painottaa aluesairaaloiden toiminnan tärkeyttä. Wickström sanoo, että Raaseporin päivystyksellä on sosiaali- ja terveysministeriön erityislupa.
-HUS:n taloudellisesta tilanteesta ei ole käyty keskustelua hyvinvointialueemme hallituksessa kesän jälkeen. Toivon, että HUSn hallitus ei ryhdy hätäleikkauksiin, vaan lähettää asian edelleen hyvinvointialueille keskusteltavaksi. Nyt meidän on keskusteltava taloudellisista ongelmistamme valtion kanssa. Tämä on ikävä viesti henkilökunnalle ja kaikille Uudellamaalla ja Helsingissä asuville. Tämä on mennyt liian pitkälle, närkästynyt Wickström sanoo.
Wickström on aiemmin ollut huolissaan hyvinvointialueen taloudellisesta tilanteesta. Wickström korostaa, että tämä on asia josta RKP on jo pitkään ollut huolissaan. Hän huomauttaa, että uudistuksen tavoitteena oli, että hyvinvointialueiden ei tarvitsisi tehdä leikkauksia aloitusvaiheessa.
– Nyt meidän pitäisi keskittyä olennaiseen, eli siihen että saamme toimintamme pyörimään ja palkat maksetuksi henkilökunnalle. Nyt meidän on löydettävä hätäratkaisuja talouden tasapainottamiseksi, mikä on lyhytnäköistä, Wickström sanoo.
Wickström on tietoinen siitä, että tilanne on vaikea ja hänen mukaansa löytyy muutamia ratkaisuja jotka voisivat ratkaista HUS taloudellista ongelmaa.
-Yksi ehdotus olisi, että valtio myöntäisi lisärahoitusta hyvinvointialueille. Haluaisin, että hyvinvointialueet Uudellamaalla ja Helsingin kaupunki kävisivät yhteistä keskustelua siitä, miten HUSn rahoitus ratkaistaan. Myös rahoituslaskelmia on yleisesti tarkastettava. Sen jälkeen Helsinki ja Uudenmaan hyvinvointialueet tarvitsevat taloudellista tukea. Suurimman erikoissairaanhoidon palveluntuottajan palvelujen alasajo ei ole viisasta koko Suomen kannalta. Tarvitsemme nyt vastauksia vastuullisilta ministeriöiltä, Wickström sanoo.