Wickström: Terveydenhuolto tarvitsee työrauhaa

Eduskunnassa keskusteltiin tänään hallitukselle esitetystä välikysymyksestä koskien sosiaali- ja terveysalan paikallispalveluja sekä hyvinvointialueiden rahoituksen turvaamista. Kansanedustaja Henrik Wickström (RKP) korosti ryhmäpuheessaan, että nyt ei ole lyhytaikaisten ratkaisujen aika, vaan tarvitaan työrauhaa, jotta koko terveydenhuoltoala pääsee kunnolla käyntiin uudistuksen jälkeen. Hän korosti myös, että henkilöstö on terveydenhuollon tärkein resurssi.

– Hyvinvointialueet ovat olleet olemassa lähes 10 kuukautta. Hallitus on päättänyt kunnioittaa hyvinvointialueiden haluamaa työrauhaa. Samalla hallitus haluaa seurata hyvinvointialueiden tilannetta aktiivisesti. Meidän halumme on tehdä hyvinvointialueista taloudellisesti kestäviä, Wickström huomautti pitämässään puheessa.

– Meidän on osattava arvostaa henkilökuntaamme paremmin. Työhyvinvoinnin ja työtyytyväisyyden vahvistamisessa ja johtamisessa sosiaali- ja terveydenhuollossa on parannettava. Kyse on esimerkiksi mahdollisuudesta vaikuttaa työaikaan, sekä silloin, kun halutaan tai ei haluta ottaa työvuoroja.

Wickström korosti sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden tarkastelun tärkeyttä, jotta pystytään ylläpitämään mahdollisimman laajaa palveluverkostoa, jossa kielelliset oikeudet huomioidaan ja paikalliset palvelut voivat toimia kestävästi.

– Nyt edessämme on seuraava uudistus, nimittäin palveluiden uudistus. Väestömme ikääntyy ja tämä asettaa paineita terveydenhuoltojärjestelmällemme. Nyt tarvitsemme digitaalisia ja mobiilipalveluita fyysistä palvelua unohtamatta. RKP:ssä haluamme turvata paikalliset palvelut, mutta se, mitä se tarkoittaa, tulee hyvinvointialueiden määritellä, ei meidän, Wickström sanoi puheessaan.

– Kun on heikoimmillaan, tulee saada hoitoa omalla äidinkielellään. Siksi hallitus muun muassa selkeyttää kaksikielisten alueiden yhteistyötä. Lisäksi meidän on panostettava hoitojonojen lyhentämiseen. Tätä varten suunnataan lisäresursseja myös KELA-avustuksiin, jotta useammat ihmiset voivat hakea hoitoa rajoitetun ajan yksityiseltä sektorilta, Wickström totesi.

 

Wicktröm: Vuokralääkärirallille saatava loppu – julkisen ja yksityisen sektorin välinen yhteistyöryhmä tulisi asettaa ratkaisemaan ongelmaa

RKP:n kansanedustaja Henrik Wickström toivoo, että sosiaali ja terveysministeriö asettaisi työryhmän ratkaisemaan vuokralääkäri-ongelmaa, joka vaivaa hyvinvointialueita. Wickströmin mukaan nyt tarvitaan saumatonta julkisen ja yksityisen sektorin välistä yhteistyötä.

Lue edellinen artikkeli

HUS joutuu nostamaan asiakasmaksuja ja myymään omaisuutta

HUS-yhtymän hallitus kokoontui tänään käsittelemään vuoden 2024 talousarvion linjauksia. Kokoukseen osallistui RKP:n hallituksen jäsenet Elin Blomqvist-Valtonen Itä-Uudenmaan hyvinvointialueelta ja Karin Cederlöf Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelta.

Lue seuraava artikkeli