Wickström: Vammaispalvelulain tarkastelu on asetettava etusijalle

Eduskunta on päättänyt lykätä vammaispalvelulain voimaantuloa. RKP:n kansanedustaja Henrik Wickström uskoo, että hallitus olisi vaikeassa asemassa lainsäädännön kanssa, jos laki olisi hyväksytty nyt.

– On erittäin surullista, että meidän on pakko lykätä tätä lainsäädäntöä. Lakiin tehtiin viime vaalikauden lopussa eduskuntakäsittelyn yhteydessä muutoksia, jotka eivät saaneet kaikkia vaikutusanalyysejä. Tuloksena oli laki, jolle ei ollut varattu riittävästi varoja. Useat asiantuntijat ovat myös korostaneet lain soveltamisen haasteita eduskunnassa tehtyjen muutosten vuoksi, Wickström sanoo.

Wickströmin mielestä ajatuksena ei ole yritys säästöjen löytämiseksi palvelusta. Nyt kysymys kuuluu, kenen pitäisi kuulua vammaispalvelulain piiriin. Wickströmin mukaan väärin tulkittu laki voi johtaa tilanteeseen, jossa palvelua todella tarvitsevien tuen määrä huononee. Se ei olisi reilua. Samalla hän haluaa korostaa, ettei lain osia ollut mahdollista hyväksyä tai muuttaa lakia sen voimaantulon jälkeen.

– Olemme käyneet läpi kaikki vaihtoehdot tämän ryhmän parhaaksi, Wickström sanoo.

Wickström huomauttaa, että laki jakaa voimakkaasti mielipiteitä kentällä. Jotkut organisaatiot ovat pitäneet muutosta hyvänä, kun taas toiset ovat olleet kriittisiä. Suurin osa hyvinvointialueista on kannattanut lain lykkäämistä.

Wickström ymmärtää, että jotkut ihmiset ovat pettyneitä päätökseen. Wikström tapasi eilen FDUV:n edustajia keskustellakseen asiasta. Hän toivoo, että järjestöt otetaan mukaan, kun tarvittavat lakimuutokset tehdään. Hallitus on myös varannut apurahan neuropsykiatrisista ongelmista kärsivien lapsiperheiden tukemiseen.

– Minulle ja RKP:lle on tärkeää, että saamme tämän lain selvitettävät kohdat nopeasti tarkasteltua. Koko lakia ei pidä avata, vaan ongelmallisia kohtia tulee tarkastella uudelleen. Lisäksi tämä hallitus varaa enemmän taloudellisia resursseja tämän lain täytäntöönpanoon verrattuna edelliseen. Se on merkki siitä, että halu parantaa palvelua on aito.

Rasismi on poistettava

Tämä on ollut täysin poikkeuksellinen poliittinen kesä. Hellittämätön työ on kuitenkin tuottanut tulosta. Välillä toivottomalta tuntunut tilanne on päättynyt siihen, että kaikki hallituksen ministerit tuomitsevat rasismin kaikissa muodoissaan ja lupaavat työskennellä aktiivisesti tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämiseksi niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Rasismin ja syrjinnän vastaista työtä tehostetaan, ja se on erittäin tärkeää.

Lue edellinen artikkeli

Wickström: Uudet keinot käyttöön vuokralääkäripalveluiden kustannusten rajoittamiseksi

RKP:n kansanedustaja Henrik Wickström listaa suoraan keinoja, joilla kalliita vuokralääkäripalveluita voitaisiin välttää hyvinvointialueilla. Wickström sanoo, että on tärkeää tehdä eri tasoisia toimia tilanteen helpottamiseksi.

Lue seuraava artikkeli