Aloite 8 – Terapiatakuu kaikenikäisille

Puoluekokouksen päätös

Puoluekokouksen päätös

RKP toimii sen hyväksi

  • että jokaisen, jolla on vahvistettu psykoterapian tarve, on mahdollisuus saada lyhytterapiaa perusterveydenhuollossa ja että sopivaa psykoterapiaa tulee olla saatavilla kuukauden kuluessa vahvistetusta tarpeesta.
  • että hyvinvointialueet järjestävät lyhytpsykoterapiaa tai vastaavaa psykososiaalista palvelua omana tuotantona, ostopalveluna tai palvelusetelillä.

Aloitteen käsittely

Puoluevaltuuston vastaus

Mielenterveyden ongelmat ovat yksi nyky-yhteiskunnan suurimmista haasteista, joka vaatii määrätietoisia toimia. RKP haluaa turvata jokaisen oikeuden hyvään hoitoon paikkakunnasta ja tulotasosta riippumatta. Lisäksi yhdenvertaiset mielenterveyden palvelut ovat tärkeitä, myös psykoterapia.

Hoitotakuun tiukennuksesta luovuttiin kevään 2024 kehysriihessä, mikä tarkoittaa, että perusterveydenhuollossa sitä nostetaan kolmella kuukaudella. RKP haluaa, että ihmiset saavat pitkällä aikavälillä nopeammin hoitoa perusterveydenhuollossa. RKP:n hyvinvointialueille laatiman vaaliohjelman mukaan RKP haluaa potilaiden saavan hoitoa seitsemän päivän sisällä ja siihen tulee kuulua myös mielenterveyspalvelut. Tämän hyväksi jatkamme työtä hyvinvointialueilla. RKP haluaa säilyttää hyvinvointialueiden itsemääräämisoikeuden eikä siksi halua ottaa käyttöön uusia valtion standardeja, joissa määritellään hoidon tarjoamisen tarve. Toisaalta olemme samaa mieltä aloitteessa esiin tuodusta tarpeesta parantaa mielenterveyspalveluja, mutta uskomme, että ne tulee ottaa käyttöön hyvinvointialueiden omin ehdoin.

RKP työskentelee myös Orpon hallituksessa, jotta ”mielenterveyspalveluiden saatavuutta parannetaan pikaisesti. Kehitetään perustason mielenterveyspalveluja esimerkiksi terapiat etulinjaan -toimintamallin kokemuksia hyödyntäen ja ottamalla käyttöön porrasteinen hoitomalli”.

Päätösehdotus

RKP toimii sen hyväksi

  • että jokaisen, jolla on vahvistettu psykoterapian tarve, on mahdollisuus saada lyhytterapiaa perusterveydenhuollossa ja että sopivaa psykoterapiaa tulee olla saatavilla kuukauden kuluessa vahvistetusta tarpeesta.
  • että hyvinvointialueet järjestävät lyhytpsykoterapiaa tai vastaavaa psykososiaalista palvelua omana tuotantona, ostopalveluna tai palvelusetelillä.

Aloite 8 – Terapiatakuu kaikenikäisille

Kaikilla tulee olla oikeus hoitoon ja palveluihin yhtäläisin ehdoin riippumatta siitä, onko kyseessä fyysinen vai psyykkinen sairaus. Myös mielenterveysongelmissa hoito on järjestettävä oikea-aikaisesti perusterveydenhuollossa potilaan omalla kielellä. Varhainen puuttuminen ja hoito tarjoavat tehokasta apua ja ovat terveydenhuollon resurssien tehokasta käyttöä.

Tällä hetkellä avun tarpeessa olevat eivät saa apua ajoissa, mikä johtaa usein tilanteen mutkistumiseen ja työkyvyttömyyden pitkittymiseen. Tämä aiheuttaa suuria taloudellisia menetyksiä hoidon tarpeessa oleville, heidän työnantajilleen ja Kelalle. Vuonna 2023 pelkästään Kela maksoi 340 miljoonaa euroa sairauskorvauksia mielenterveyden ongelmista johtuvista sairauslomista. Työnantajien kustannusten arvioidaan olevan samaa luokkaa. Mielenterveysongelmista johtuvan työkyvyttömyyseläkkeen kustannukset olivat 1,2 miljardia euroa vuonna 2022.

Tehokas varhainen puuttuminen auttaa mielenterveysongelmissa ja vähentää yhteiskunnalle koituvia kustannuksia. Tästä huolimatta hyvinvointialueiden toimintavaroista vain murto-osa suunnataan mielenterveysongelmien hoitoon, THL:n tilastojen mukaan osuus on vain 4,5 prosenttia. Tätä voidaan verrata Ruotsiin, jossa 10 prosenttia terveydenhuollon budjetista suunnataan mielenterveysongelmien hoitoon. Ihmiset jonottavat kuukausia tai vuosia päästäkseen psykoterapiaan, mikä aiheuttaa paljon kärsimystä ja tarpeettomia kustannuksia. Hyvinvointialueet ovat autonomisia eikä valtiolla ole välineitä valvoa, miten alueet käyttävät resurssejaan. Hoitotakuu antaisi potilaille, joilla on vahvistettu keskusteluterapian tarve, oikeuden vaatia hoitoa. Terapiaan kuuluva hoito voi olla yksilö-, ryhmä- tai perheterapiaa ja sitä voidaan tarjota kasvokkain tai etänä.

Päätösehdotus

Siksi ehdotamme, että RKP:n edustajat eduskunnassa, hyvinvointialueilla ja kunnissa toimivat sen hyväksi

  • että perusterveydenhuollossa otetaan käyttöön terapiatakuu kaikille, joilla on vahvistettu psykoterapian tarve, jotta he voivat saada lyhytaikaista hoitoa.
  • että terapiatakuun tulee tarjota pääsy sopivaan psykoterapiaan kuukauden kuluessa todetusta tarpeesta.
  • että terapiatakuun tulee sisältää lyhytpsykoterapiaa (enintään 20 käyntiä) tai vastaavia psykososiaalisia toimenpiteitä ja ne tuotetaan hyvinvointialueen omana tuotantona perusterveydenhuollossa, ostopalveluna tai palvelusetelillä.

Aloitteen tekijä/tekijät

Kristian Wahlbeck, varapuheenjohtaja, RKP Helsinki

Håkan Lövdahl, puheenjohtaja, RKP Itä-Helsinki

Björn Fant, sihteeri, RKP Itä-Helsinki