Puoluekokouksen päätös
Puoluekokouksen päätös
RKP toimii sen hyväksi
- että kaikilla hyvinvointialueilla otetaan käyttöön seniorineuvonnan palvelut.
Aloitteen käsittely
Puoluevaltuuston vastaus
Aloitteessa todetaan aivan oikein, että meillä on Suomessa suuri demografinen haaste. Elämme entistä pidempään ja vanhusten määrä lisääntyy, mikä tietysti vaikuttaa myös hoidon tarpeeseen, jonka ennustetaan kasvavan voimakkaasti lähivuosina. Ennaltaehkäisevään työskentelytapaan pyrkiminen vanhustenhoidossa on taloudellisesti kannattavinta, mutta ennen kaikkea se vähentää yksilön tarpeetonta kärsimystä.
Hyvinvointialueet aloittivat toimintansa 1.1.2023. Ne vastaavat kaikista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista sekä pelastuspalveluista. Uutta hoito-organisaatiota on alkuun leimannut useat eri haasteet, joita nyt ratkomme. Olemme uudistaneet hallintoa, ja nyt on aika tarkistaa palveluja. Suurin osa sopeuttamistoimenpiteistä koskee kestämättömällä tasolla olleen kustannusten nousun hillitsemistä. Tähän pääsemme ennaltaehkäisevää hoitoa parantamalla.
Rahoituspohja pakottaa hyvinvointialueet tarkistamaan toimintaansa. Palvelutarjonnan painopisteen on siirryttävä kalliista erikoissairaanhoidosta halvempiin ja helpommin saavutettaviin ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin, jotta hyvinvointialueet saadaan pysymään rahoituskehyksen sisällä. Tästä syystä osalla alueista on jo kehitetty seniorineuvonnan kaltaisia palveluita. Myös hoidon tarpeen järjestelmällinen kartoitus tai seulonta on saatavilla, vaikka se ei välttämättä sisällä lääkärikäyntiä.
Aloitteessa ehdotetaan kunnan ja hyvinvointialueen palvelujen yhdistämistä. Vielä senkin jälkeen, kun hyvinvointialueet ovat aloittaneet toimintansa kunnat ovat edelleen vastuussa ennaltaehkäisevien palvelujen järjestämisestä asukkailleen. Vuoden 2022 hyvinvointialuevaalien vaaliohjelmassa RKP kannatti seniorineuvontaa. RKP:n tärkein motto on se, että palvelujen tulee olla lähellä, mikä tukee myös eri palvelujen yhdistämistä, jotta ne olisivat saman katon alla ja helposti saavutettavissa. Kuntien ja hyvinvointialueiden rajapinnassa voi olla hankala navigoida, varsinkin niin kauan kuin yhteistyö on vielä uutta. Hyvinvointialueen ja kunnan tiivis yhteistyö hyödyttää alueen asukkaita.
Päätösehdotus
RKP toimii sen hyväksi
- että kaikilla hyvinvointialueilla otetaan käyttöön seniorineuvonnan palvelut.
Aloite 9 – Toimivaa seniorineuvontaa ikäihmisille
Suomen väestö ikääntyy. Väestökehitys asettaa paineita hyvinvointiyhteiskuntaamme kohtaan ja joudumme kehittämään uusia palveluita ikääntyvän väestön tukemiseksi. Ihmiset myös elävät entistä pidempään. Siksi on tärkeää, että panostamme ennaltaehkäisevään toimintaan erityisesti vanhusten parissa.
Uskomme, että on syytä kehittää uusia palveluita, jotka tukevat vanhuksia heidän jokapäiväisessä elämässään. Digitalisaatio ja levottomuudet yhteiskunnassa vaikuttavat negatiivisesti vanhusten turvallisuuden tunteeseen. Siksi on tärkeää, että voimme luoda tukipalveluita, jotka ehkäisevät turvattomuuden ja yksinäisyyden tunnetta.
Hyvinvointialueiden ja kuntien tulisi yhdessä kehittää senioreille suunnattu neuvontapalvelu. Tämä olisi palvelu, joka olisi saatavilla joka kunnassa. Palvelu koostuisi neuvonnasta arjen asioissa, digitaalisissa kysymyksissä ja liikuntaneuvoista. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluisi lakisääteinen lääkärikäynti 65- ja 72-vuotiaana. Haluamme myös, että kunnissa on fyysinen tietopiste, joka ohjaa ikäihmisiä arjen kysymyksissä. Tämä voitaisiin järjestää eri tavoin. Samoin palvelu kattaisi erilaisia yhteistoiminnan muotoja.
Kokoamalla ikääntyneiden arjen välttämättömät palvelut saman palvelun alle voisimme vahvistaa ikäihmisten arkea sekä vähentää turvattomuuden ja yksinäisyyden tunnetta.
RKP on aiemminkin puhunut seniorineuvonnasta. Nyt on aika nostaa asia uudelleen esille hyvinvointialuevaalien lähestyessä.
Päätösehdotus
Me allekirjoittaneet haluamme
- että RKP toimii yllä esitetyn mukaisesti seniorineuvonnan puolesta kaikilla hyvinvointialueilla.
Aloitteen tekijä/tekijät
Sebastian Ekblom
RKP Porvoon keskusta