RKP: Turvan antaminen on velvollisuus – ei valinta

Komissio esittää, että 120 000 pakolaista jaetaan EU-maihin pakollisten kiintiöiden kautta, mutta hallitus ei halua tukea ehdotusta.

Suuri valiokunta äänesti tänään Suomen kannasta EU-komission pakolaispakettiin. Komissio esittää, että 120 000 pakolaista jaetaan EU-maihin pakollisten kiintiöiden kautta, ja että EU:n alaisia rekisteröintikeskuksia perustetaan sinne, missä pakolaispaine on suurin.

Hallitus ei edelleenkään halua tukea sitovia kiintiöitä. RKP:n on vaikea ymmärtää hallituksen linjaa. Puolueen edustajat ovat siksi jättäneet eriävät mielipiteet niin hallinto- kuin suuressa valiokunnassakin.

RKP:tä suuressa valiokunnassa edustava kansanedustaja Eva Biaudet vaatii, että Suomi hyväksyy komission esityksen sellaisenaan.

– Hyvinvointivaltiomme perustana on, että vahvemmat huolehtivat heikommista, ja että kaikki ovat samanarvoisia. RKP:lle tämä pätee myös maamme rajojen ulkopuolella. Turvan antaminen sitä tarvitseville on inhimillinen velvollisuus, eikä se perustu mielipiteelle tai valinnalle, Biaudet sanoo. RKP:n maahanmuuttopoliittisen valiokunnan puheenjohtaja Ida Schauman pitää komission esitystä hyvänä. Samalla hän on kuitenkin pettynyt siihen, ettei esitys luo uusia turvallisia reittejä Eurooppaan. Sama pätee Suomen lähestymistapaan. Yksi keskusteluissa esiin noussut vaihtoehto on humanitaariset viisumit, joita myönnettäisiin kaikissa EU-suurlähetystöissä.

– Eurooppaan pääseminen on hengenvaarallista ja kallista. Henkilökohtaisesti pidän humanitaarisia viisumeja parhaana ratkaisuna. Ne mahdollistaisivat laillisen pääsyn Eurooppaan ja vähentäisivät ihmissalakuljettajien kysyntää. Viisumit eivät vaadi lakimuutosta, vaan voidaan ottaa käyttöön heti. Näin mahdollistettaisiin ensimmäinen rekisteröinti lähempänä lähtömaata ja paremmin ennakoitava pakolaisvirta, Schauman toteaa.

Haglund: Hallitus petti lupauksensa

Viikko sitten hallitus lupasi toimittaa esittämiensä työmarkkinauudistusten sukupuolivaikutusarvioinnin. Lupaus annettiin eduskunnan kyselytunnilla.

Lue edellinen artikkeli

Kunnilta vedetään matto jalkojen alta

Mikä on tulevaisuuden kunnan tehtävä, kysyvät Carl Haglund ja Anna-Maja Henriksson

Lue seuraava artikkeli