Suomalainen puu ei pala Suomessa yhtään paremmin kuin Ruotsissa, sanoi Anders Adlercreutz kun Ruotsalainen eduskuntaryhmä vieraili puuelementtiyritys Timberpointissa Loviisassa maanantaina.
-Olemme vuosikymmeniä yrittäneet edistää suomalaista puurakentamista, mutta vanhat ennakkokäsitykset ovat juurtuneet syvälle. Ruotsissa on edelleen huomattavasti helpompaa ja edullisempaa rakentaa puukerrostaloja verrattuna Suomeen. Meillä vaaditaan pääsääntöisesti niin teknistä palosuojaa, niin sanottuja sprinklereitä, kuin myös rakenteellista palosuojaa, eli puun vuoraamista levyillä. Ruotsissa pärjätään yleensä pelkästään sprinklereillä, sanoo Adlercreutz.
Massiivisista puuelementeistä rakennettavat puutalot ovat kasvava trendi puurakentamisen saralla.
-Massiivipuutalo on monella tapaa hyvä. Se muodostaa hiilinielun ja on teknisesti erittäin turvallinen. Rakenteita on helppo korjata, rikkinäisistä höyrynsuluista ei tarvitse olla huolissaan eikä esimerkiksi homevauroita näin pääse yhtä helposti syntymään. Nämä ovat erinomaisia ominaisuuksia, joita tulisi hyödyntää paremmin, sanoo Adlercreutz.
Adlercreutz varoittaa, että lainsäädäntömme voi hidastaa tätä tervetullutta nousevaa trendiä.
-Ukrainan sota on avannut silmämme toimintavarmuuden merkitykselle. Se on myös yksi syy, miksi puurakentamista tulisi edistää. Kehitys voi kuitenkin helposti liikkua väärään suuntaan. Meidän tulee olla varovaisia, ettemme aseta rakennuksillemme liian korkeita lämmöneristysvaatimuksia. Massiivipuutalo ei ole paperilla erityisen energiatehokas, mutta käytännössä se usein kuitenkin on selvästi mittauksia parempi. Nyt kun nostamme syystäkin energiatehokkuuden jälleen asialistalle, on tärkeää, että emme samalla aseta kapuloita rattaisiin ja vaikeuta järkevää suomalaista massiivipuurakentamista, päättää Adlercreutz.